13. 6. 2022, 13:53

Zdaj vemo, zakaj je več kot 50 otrok imelo prebavne težave

Profimedia

Po tem, ko smo poročali o množičnih okužbah v primorski regiji, zaradi česar so mnogi osnovnošolci zboleli, je NIJZ sporočil, zakaj je do tega prišlo. 

Analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pokazala, da so vzrok za prebavne težave učencev Osnovne šole Ivana Babiča - Jagra v Marezigah nad Koprom norovirusi.

Težave je prejšnji teden imelo 51 otrok, od katerih jih danes v šoli manjka še 13. Vzrok težav otrok OŠ Primoža Trubarja Laško na taboru v Ankaranu pa še ni znan.

Kako so bolezen pojasnili na NIJZ?

Po navedbah NIJZ so po do zdaj zbranih podatkih prvi učenci na OŠ v Marezigah zboleli pred enim tednom. Do tega trenutka jih je skupaj zbolelo 51, največ med njimi učencev 6. razreda.

V treh vzorcih blata so potrdili noroviruse, na podlagi česar zaključujejo, da je povzročitelj težav norovirus.

Profimedia

Po besedah ravnateljice Eneje Rožanec je zaradi težav od pouka odsotnih še 13 otrok. Kakšno je njihovo stanje, ne ve, večinoma pa gre za prebavne motnje. "Vzrok so norovirusi oz. laično povedano trebušna gripa," je povedala.

Je vzrok okužbe enak tudi v Ankaranu? 

Kaj je bil vzrok prebavnih težav, s katerimi so se srečali učenci OŠ Primoža Trubarja Laško, ki so se v začetku prejšnjega tedna udeležili tabora v Ankaranu, na NIJZ še ne vedo, ker je laboratorijska analiza vzorcev hrane in brisov na snažnost še v teku.

V vzorcu blata enega od otrok je bila sicer izolirana enteropatogena E. coli, a na NIJZ ne morejo potrditi, da je to povzročitelj izbruha.

Profimedia

Po besedah ravnatelja Marka Sajka je v šoli že večina otrok, ki so imeli težave. Teh je bilo 26 od skupno 93. Trije od otrok so bili v torek odpeljani v bolnišnico in so danes že v redu.

Tudi ravnatelj še ni seznanjen z vzrokom za težave otrok.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.