J. Z. | 11. 9. 2022, 07:00 | Vir: STA

21 let od največjega terorističnega napada v ZDA: dan, ki je pretresel svet

Profimedia

11. september bo za vedno zapisan v svetovno zgodovino kot dan, ko se je leta 2001 zgodil najhujši teroristični napad na ozemlju ZDA. V štirih trkih ugrabljenih letal je umrlo skoraj 3.000 ljudi, dogodki pa so bili vzvod za novo vojno in za vedno spremenili življenja ljudi po vsem svetu. 

Pred 21 leti je ZDA in ves svet pretresla serija terorističnih napadov. Na torkovo jutro 11. septembra so teroristi Al Kaide ugrabili štiri potniška letala. Dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji.

Umrlo je 2977 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati napadeni zgradbi v New Yorku. To je bilo največje število žrtev kot posledica enkratnega tujega napada na ameriških tleh. Tudi 21 let kasneje 11. september velja za enega najbolj pretresljivih dni v sodobni zgodovini - ne le za Američane, tudi za preostale dele sveta. Odzivi na teroristični napad so spremenili življenja po vsem svetu. 

Dan, ki ga Američani ne bodo pozabili

19 teroristov Al Kaide je 11. septembra ugrabilo štiri ameriška potniška letala. Dve sta treščili v stolpnici trgovinskega centra v New Yorku, vsako v enega od stolpov v razmiku 17 minut. Oba stolpa je zajel požar. Uro po napadu je padel prvi stolp, kasneje še drugi. 

Oblasti so najprej zaprle zračni prostor nad New Yorkom, nato pa na Manhattan poslale okoli 2000 policistov, gasilcev in reševalcev. Številni izmed njih so v reševanju prebivalcev izgubili življenje, še več jih ima zaradi vdihovanja dima dolgotrajne zdravstvene težave. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 9/11 Memorial & Museum (@911memorial)

Ruševine podirajočih stolpov so hudo poškodovale ali uničile več kot ducat drugih sosednjih zgradb in bližnjih struktur, svet pa so pretresli posnetki ljudi, ki so iz gorečih stolpov klicali na pomoč in skakali skozi okna, da bi se rešili.  Po napadu, eksplozijah, kaosu, zmedi in rušenju dvojčkov je na Manhattnu zavladala popolna tišina, ostala sta le pepel in strah.

Ko sta se letali zaleteli v dvojčka WTC, je bilo v obeh stolpnicah približno 17.400 ljudi. Iz Severnega stolpa se ni uspelo rešiti nikomur, ki se je nahajal nad 91. nadstropjem, iz Južnega pa se je po stopnicah rešilo 18 ljudi, ki so bili v času napada v najvišjih nadstropjih. 

Profimedia

Tretje letalo je zadelo eno od kril Pentagona v zvezni državi Virginija. Umrli so vsi ljudje na krovu, zaradi trčenja in požara pa še 125 članov vojaškega in civilnega osebja v stavbi, skupno 184 ljudi.

Četrto letalo je strmoglavilo na polje v bližini Pittsburgha, predvidoma zaradi posredovanja potnikov, ki niso želeli, da bi teroristi dosegli svoj cilj, zato so žrtvovali svoja življenja. Poleg ugrabiteljev je umrlo 33 potnikov in sedem članov posadke.

Med žrtvami so bili državljani 77 držav. Najmlajša žrtev je imela dve leti, najstarejša pa 82. Obe sta bila potnika na letalu.

Takratni predsednik ZDA George W. Bush je bil tisto jutro na obisku šoli v Sarasoti na Floridi, kjer se je družil s šolarji. Ob prihodu v šolo so ga obvestili, da se je v Severni stolp WTC zaletelo letalo, a so dodali, da je bilo to verjetno le manjše propelersko letalo in tragična nesreča, zato je vstopil v učilnico. Posnetki, ki so obkrožili svet, pa kažejo, kako šokiran je bil, ko so mu povedali, kaj se je zares zgodilo. V prvi izjavi je napade označil za "nacionalno tragedijo" in dodal, da "terorizem proti ZDA ne bo nikoli uspešen". 

 Odgovornost za napade prevzeli teroristi

Odgovornost za napade je takoj prevzela teroristična mreža Al Kaida pod vodstvom Osame bin Ladna. Teroristi so se izučil za pilote, nato pa z noži za lepenko ugrabili letala ter jih usmerili proti tarčam. ZDA so se odzvale z vojno proti terorizmu in konec leta 2001 napadle Afganistan, ker so talibani tam gostili Al Kaido. Osamo bin Ladna so ameriške posebne enote v Pakistanu izsledile in usmrtile šele maja 2011.

Po 11. septembru 2001 so bili povsod po ZDA uvedeni izjemni varnostni ukrepi, po vsem svetu pa so se zaostrili pregledi potnikov pred vstopom na letalo. Deset let po napadih so na prizorišču na jugu Manhattna odprli spominski park, kjer na obletnico napadov berejo imena žrtev.


Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol