14. 2. 2023, 13:29

Časnik New York Times v tožbo zoper Ursulo von der Leyen: je res prikrivala pogovore?

Profimedia/fotomontaža

Časnik pojasnjuje, da vlagajo številne tožbe, s katerimi zahtevajo svobodo obveščanja. Tokrat se je zalomilo pri cepivih proti koronavirusu. Kaj se je zgodilo?

Časopis New York Times toži Evropsko komisijo, ker izvršilna institucija ni objavila besedilnih sporočil med njeno predsednico Ursulo von der Leyen in izvršnim direktorjem družbe Pfizer Albertom Bourlo.

Časnik se bo na najvišjem sodišču bloka pomeril z odvetniki EU, saj trdi, da je Komisija pravno zavezana k objavi sporočil, ki bi lahko vsebovala informacije o poslih bloka za nakup več milijard evrov vrednih odmerkov zdravila covid-19.

Profimedia

Zadeva je bila vložena 25. januarja, v ponedeljek pa je bila objavljena v javnem registru Sodišča Evropskih skupnosti, vendar na spletu še ni na voljo podrobnih informacij. Dve osebi, ki sta seznanjeni z zadevo, sta za spletni portal Politico potrdili podrobnosti o zadevi.

Časopis New York Times zadeve ni želel komentirati. V izjavi publikacije je navedeno: "Times vlaga številne zahteve za svobodo obveščanja in vodi aktiven spis. V tem trenutku ne moremo komentirati predmeta te tožbe."

Zahteva po razkritju 

Tožba sledi preiskavi evropskega varuha človekovih pravic Emily O'Reilly iz januarja 2022, ki je po zahtevi za javni dostop novinarja portala netzpolitik.org Alexandra Fante ugotovila nepravilnosti pri poskusih Komisije, da bi prvotno pridobila besedilna sporočila. Varuhinja človekovih pravic je v preiskavi ugotovila, da Komisija ni izrecno zaprosila predsednikovega osebnega urada za besedilna sporočila. 

Komisarka EU za vrednote in preglednost Věra Jourova je v odgovoru zatrdila, da so bila besedilna sporočila morda izbrisana zaradi njihove "kratkotrajne narave".

Nemški časnik Bild je pred tem proti Komisiji vložil vrsto tožb, v katerih je zahteval razkritje dokumentov, povezanih s pogajanji o nakupu cepiv COVID-19, ki sta jih izdelala Pfizer/BioNTech in AstraZeneca.

Profimedia

Čeprav so sodišča več njegovih zahtevkov zavrnila, je Bild - ki je tako kot Politico v lasti založnika Axela Springerja - pridobil nekatere dokumente v zvezi s pogajanji, vključno z elektronsko korespondenco, ki se je začela junija 2020. Vendar pa zaradi Bildovega sodnega postopka niso prišle na dan nobene informacije o predhodnih stikih von der Leyenove z generalnim direktorjem družbe Pfizer Bourlom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol