14. 3. 2024, 13:03 | Vir: STA

Ekstremizem je dobil novo opredelitev (veste, kaj pomeni?)

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Za razliko od terorističnih organizacij, skupine oziroma posamezniki, ki bodo uvrščeni na seznam ekstremistov, ne bodo kazensko preganjani. 

Britanska vlada je danes predstavila novo opredelitev ekstremizma, ki je po njenem mnenju ožja in natančnejša od prejšnje iz leta 2011 ter zajema le najbolj zaskrbljujoča dejanja. Do nove opredelitve so bili kritični zlasti cerkveni voditelji, ki opozarjajo, da bi ta lahko nesorazmerno bolj prizadela muslimanske skupnosti.

Trenutno je ekstremizem opredeljen kot "aktivno nasprotovanje našim temeljnim vrednotam, kot so demokracija, vladavina prava, medsebojno spoštovanje in strpnost". Po novi opredelitvi pa bi bil ekstremizem "spodbujanje oziroma širjenje ideologije, ki temelji na nasilju, sovraštvu ali nestrpnosti".

Skupine oziroma posamezniki bodo veljali za ekstremiste, če bodo ideologijo uporabljali za "zanikanje ali uničevanje temeljnih pravic in svoboščin drugih ter za spodkopavanje, razveljavljanje ali nadomeščanje sistema liberalne parlamentarne demokracije in demokratičnih pravic v Veliki Britaniji", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za razliko od terorističnih organizacij, skupine oziroma posamezniki, ki bodo uvrščeni na seznam ekstremistov, ne bodo kazensko preganjani. Namesto tega jim bo prepovedan stik z vlado in ne bodo mogli prejemati državnih sredstev, poroča britanski BBC.

Profimedia

Po navedbah britanske vlade je nova opredelitev ekstremizma ožja in natančnejša od prejšnje iz leta 2011 ter predstavlja visoko mejo, ki zajema le najbolj zaskrbljujoča dejanja. Za zdaj še ni znano, katere skupine namerava vlada označiti kot ekstremistične. Seznam bo znan v prihodnjih tednih, vlada pa je nakazala, da bodo tarča islamisti in neonacisti.

Britanski minister za skupnosti Michael Gove, ki je sodeloval pri oblikovanju nove definicije, je pojasnil, da bo ta zagotovila, da vlada ne bi morebiti nevede podpirala delovanja tistih, ki želijo spodkopati demokracijo in temeljne pravice ljudi.

Prepričan je, da je Velika Britanija zaradi svoje raznolikosti močnejša, vendar pa da so se njena demokracija ter vrednote in strpnost zaradi ekstremistov znašle pod vprašajem. "Da bi zaščitili demokratične vrednote, je pomembno, da okrepimo to, kar nam je skupno, ter da jasno in natančno opredelimo nevarnosti, ki jih predstavlja ekstremizem," je dodal.

Do nove opredelitve sta bila kritična canterburyjski nadškof Justin Welby in yorški nadškof Stephen Cottrell. Opozorila sta, da bi nova opredelitev lahko nesorazmerno bolj prizadela muslimanske skupnosti, ki da se že zdaj soočajo z vse večjim sovraštvom in zlorabami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol