Nikola Vuković | 25. 9. 2023, 09:30

Hrvaška desnica zaradi povečanega števila nelegalnih migrantov na mejah zahteva vojsko in žičnato ograjo

Profimedia

Se bo Hrvaška težav z nelegalnimi migranti lotila z drastičnimi ukrepi?

Problematika nelegalnih migrantov je zadnje dni tema številnih bilateralnih in multilateralnih srečanj. Problem je še posebej prisoten na zunanjih mejah EU, Hrvaška in Slovenija pa sta eni od držav, kjer se je problem nezakonitih prehodov meja v zadnjem času izjemno povečal. V zvezi s tem so se pred dnevi oglasili slovenski predstavniki in vrh policije, ki so hrvaško policijo pozvali k okrepitvi sodelovanja in nadzora na skupnih mejnih prehodih. Čeprav so razmere po poostrenem nadzoru boljše, kar dokazuje zmanjšanje števila nezakonitih prehodov, problematika še zdaleč ni rešena.

O razmerah na meji so se oglasili tudi "hrvaški suverenisti", desna parlamentarna stranka, v kateri menijo, da "vprašanja nelegalnih migracij ne bo mogoče rešiti brez radikalnih ukrepov". Radikalizacija in zaostritev ukrepov bi po njihovem pomenila napotitev hrvaške vojske in postavitev žičnate ograje na meji z BiH in Srbijo, kjer beležijo porast nezakonitih prehodov. 

"Poslanska skupina hrvaških suverenistov meni, da mora Hrvaška glede na vse večji priliv nezakonitih migrantov in vse pogostejše incidente na mejo z BiH in Srbijo nujno napotiti vojsko in začeti postavljati tudi žico, da bi zavarovala svoje meje in zunanje meje Evropske unije," so sporočili. Nagovor desne parlamentarne stranke je sledil incidentu in streljanju na mejnem prehodu z Bosno in Hercegovino. Hrvaška policija je nato sporočila, da v zadnjem času opažajo nervozo med tihotapci in nelegalnimi migranti v primerih, ko jim ne uspe prestopiti meje.

M.P.

Glede na to, da se je Hrvaška s problematiko migrantov soočala že prej, ko so vsi mediji med drugim razglašali, da njena policija slabo ravna z migranti, so takšna stališča desnih strank, še posebej tistih, ki imajo status parlamentarnih strank, lahko zelo nevarna in celo uničujoča za državo. Pošiljanje vojske na mejo, pa tudi postavitev ograje, bi celotni Evropi poslalo popolnoma nasprotno sporočilo in odprlo številne druge probleme glede migrantov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol