K. Ž. | 2. 3. 2024, 10:00

V hrvaški Istri se soočajo s perečo težavo, za katero stojimo prav Slovenci

Profimedia

Pereča težave hrvaške Istre se še naprej nadaljujejo, glavni krivci pa smo ravno Slovenci.

Črne gradnje povzročajo preglavice prebivalcem hrvaške Istre. Območja, ki so najbolj na udaru, so v okolici Medulina, Ližnjana, Rovinja, Umaga, Vodnjana ter Poreča. Samo tam je v zadnjih dveh letih nastalo več kot 3000 nezakonitih gradenj, poroča MMC.

Župan istrske županije Boris Miletić je poudaril, da gre za eno največjih težav, s katero se pristojni spopadajo, saj gre na neposreden napad na prostor. Dodal je tudi, da ta težava traja že več let, vendar je v zadnjih petih, šestih letih le še huje.

Televizija Slovenije/Posnetek zaslona

Nobeno območje ni več varno pred črnimi gradnjami, tako se gradi tudi na njivah ter v gozdu. Standardni postopek je, da najprej začnejo s prikolico, nadaljujejo z brunarico, na koncu pa sledi zidani objekt. Največ gradenj zraste na kmetijskih površinah, včasih pa tudi celo na zaščitenih območjih.

Ocenjujejo, da je v hrvaški Istri trenutno od 50 do 100.000 črnih gradenj, kar polovica pa je zrasla v zadnjih desetih letih.

Podžupanja občine Vinjan Diriana Delcaro Hrelja je pojasnila, da so v teku popravki ter dopolnitve zakona o gradbeni inšpekciji. Prav tako so poslali svoj predlog, da tudi komunalni redarji pridobijo pooblastila za pregon tovrstnih dejanj, še navaja MMC.

Gradijo tujci

Neuradni podatki kažejo, da za največ črnih gradenj stojimo prav Slovenci, sledijo nam Avstrijci in drugi. "Najhujša stvar, ki se dogaja, je to, da se posega tudi na zaščitena območja. Meni je nerazumljivo, da si nekdo – ne glede na narodnost – dovoli to početi. Vem, da je bilo v javnosti veliko informacij, kateri državljani so to. Gre za to, ali se zakon spoštujete ali ne. Državljanstvo pri tem ne igra vloge," je še pojasnila Miletić.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol