Nikola Vuković | 26. 9. 2023, 10:42

Hrvaška meje ne bo ogradila z žičnato ograjo: "Tudi na drugi strani živijo..."

Profimedia

Tema migracij je v zadnjih dneh ena glavnih tem v mednarodnih krogih. Prejšnja težava, ki jo je imela EU z migranti med migrantsko krizo leta 2015, je zdaj zaradi vojne v Ukrajini postala še bolj razširjena. 

Zunanje meje EU so še posebej občutljive, Hrvaška pa je ena od držav, preko katerih poskušajo migranti priti na ozemlje Evropske unije. To povzroča težave na hrvaških mejnih prehodih, ki se nanašajo predvsem na tihotapce in nezakonite prehode migrantov čez mejo. Hrvaška desnica je v zvezi s tem pred dnevi v hrvaškem saboru vztrajala pri postavitvi žičnate ograje na meji z Bosno in Hercegovino ter Srbijo, zaradi nedavnega streljanja na enem od mejnih prehodov z BiH.

V zvezi s to zahtevo, ki so jo obravnavali v saboru, se je včeraj oglasil tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Navedel je, da hrvaški državljani živijo tudi na drugi strani meje z BiH in da ograje ne bodo postavili.

Profimedia

"Hrvaška ima na meji več kot 6000 policistov in varuje svojo mejo. Hrvaška na meji z BiH nima niti ne bo imela žične ograje, ker na drugi strani živijo tako Hrvati kot državljani BiH," je izjavil Plenković. Hrvaški premier je tudi opozoril na potrebo po uskladitvi vizumske politike držav, ki niso v EU in mejijo na države EU, kot sta Bosna in Hercegovina in Srbija. Plenković je dejal da "Srbija in BiH morata uskladiti vizumski režim z vizumsko politiko Evropske unije, in da je vprašanje nezakonitih migracij treba reševati predvsem na mejah Grčije in Bolgarije s Turčijo"

Število migrantov na Hrvaškem, ki je od 1. januarja članica schengenskega območja, se je letos povečalo za 170 odstotkov. Največ jih je prav v karlovški županiji, kjer vstopajo v državo iz BiH.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol