I. D. | 20. 6. 2022, 18:17

Ideje o krajšem delavniku so vedno glasnejše. TU jih bodo preizkusili v parksi

Profimedia

Poskus bo trajal pol leta, plačilo bo ostalo enako. Bi podprli takšno rešitev tudi v vašem podjetju?

V Združenem kraljestvu so se lotili do zdaj najobsežnejšega eksperimenta s štiridnevnim delovnim tednom na svetu. V njem sodeluje 70 podjetij in več kot 3300 zaposlenih, ki bodo v naslednjih šestih mesecih imeli en dan več prostega časa na teden.

Plača bo ob tem ostala nespremenjena, a prav tako tudi delovna obveznost.

Pilotni projekt vodita dve neprofitni organizaciji, 4 Day Week Global in 4 Day Week UK Campain, v sodelovanju z možganskim trustom Autonomy. Rezultate bodo ocenili strokovnjaki z univerz v Cambridge in Oxfordu, osredotočili se bodo predvsem na produktivnost, zdravje zaposlenih, enakopravnost med spoloma in vpliv na okolje.

Profimedia

Pri tem poskušajo podreti tudi mit o tem, da za nekatere poklice takšen sistem enostavno ni primeren – vključena so podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo hrane in pijače, z digitalnim marketingom, spletno prodajo, kozmetiko, animacijo, dobavo materialov za avtomobilsko industrijo, bančništvom, IT izobraževanjem, in še številna druga.

Profimedia

Brez dvoma je pospešek fleksibilnemu delu dala pandemija covida-19, ki je delo dodobra "udomačila". Svoje je dodalo tudi pomanjkanje delovne sile. Od začetka 2021 namreč vedno več ljudi zapušča službe, pri čemer kot razlog navajajo premalo možnosti za napredovanje, prenizke plače, težave z zagotavljanjem varstva otrok, občutke nespoštovanja in drugo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by J-Berd Companies (@jberdcompanies)

"Uživajte poletje. Delajte od ponedeljka do četrtka, uživajte od petka do nedelje," so delodajalci že primorani iskati spodbude, s katerimi bi privabili delavce. Štiridnevni delavnik je gotovo ena od njih. Britanci s poskusom sledijo podobnim zelo uspešnim na Islandiji, Novi Zelandiji in Japonskem.

Ideja o štirih dneh dela in treh počitka sploh ni tako zelo nova – prvič jo je leta 1965 predlagal že Richard Nixon.

Možnost 30-urnega delavnika je zapisana tudi v koalicijski pogodbi nove vlade, a le čas bo pokazal, ali bomo razen v redkih podjetjih tudi pri nas uživali v podaljšanih vikendih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol