15. 9. 2023, 05:30 | Vir: STA

Nasa predstavila rezultate obširne raziskave neznanih letečih predmetov: kaj so ugotovili?

Profimedia

Čeprav je večino nenavadnih pojavov mogoče smiselno razložiti, obstaja tudi manjše število takšnih, ki so povsem nepojasnjeni.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes predstavila rezultate obširne raziskave na temo neznanih letečih predmetov oziroma neznanih zračnih pojavov. Med drugim poudarjajo, da so nepojasnjeni pojavi redki, vendar raziskovalci pogosto nimajo dovolj podatkov, da bi prišli do natančnih in znanstveno podprtih zaključkov.

Profimedia

Manjše število povsem nepojasnjenih pojavov

Predstavniki Nase so med drugim dejali, da je večino primerov opažanj neznanih zračnih pojavov mogoče povsem racionalno pojasniti - večinoma gre za letala, balone, brezpilotne letalnike in druga podobna zračna plovila, vremenske pojave ali celo smeti, kot so plastične vrečke.

Po besedah predstavnikov Nase ni razloga za sklepanje, da za tovrstnimi pojavi stojijo nezemeljski akterji, vendar pa te možnosti ne morejo dokončno in neizpodbitno izključiti, saj še vedno obstaja manjše število povsem nepojasnjenih pojavov.

Profimedia

Namestnica vodje Nasinega direktorata za znanstvene misije Nicola Fox je ob tem dejala, da gre pri neznanih zračnih pojavih za "eno največjih skrivnosti našega planeta", kot razlog pa je navedla pomanjkanje podatkov, zaradi česar ni mogoče narediti znanstveno podprtih zaključkov.

Lahko bi si pomagali z umetno inteligenco

Foxova in vodja agencije Bill Nelson sta oznanila še, da bo Nasa imenovala novega direktorja za raziskovanje neznanih zračnih pojavov, ki naj bi poskrbel za vzpostavitev zanesljive baze podatkov in njihovo vrednotenje. Nista pa želela razkriti, kdo naj bi prevzel to funkcijo.

Profimedia

Foxova je omenila tudi, da želijo oblikovati načrt za prihodnje preučevanje neznanih zračnih pojavov, pri čemer so v poročilu pojasnili, kako bi si raziskovalci pri tem lahko pomagali z umetno inteligenco. Poudarila je še, da želijo odpraviti stigmo, ki spremlja neznane leteče predmete, saj piloti zaradi tega pogosto nočejo prijaviti nenaravnih pojavov, ki jih opazijo.

Razprava o neznanih zračnih pojavih je julija potekala tudi v spodnjem domu ameriškega kongresa, kar nakazuje na resno priznanje, da si opažanja skrivnostnih in nepojasnjenih pojavov vsaj v ZDA zaslužijo obravnavo na najvišjih vladnih ravneh. Številni so sicer takrat podvomili v smiselnost tovrstnih razprav.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol