D.H. | 18. 8. 2023, 08:53

V Ameriki bo stopil v veljavo nov zakon, po katerem lahko mladoletni vplivneži tožijo svoje starše za izplačilo dobička iz spletnih vsebin

Profimedia

V zvezni državi Illinois so kot prvi v Ameriki sprejeli zakon, s katerim želijo zaščititi mladoletne vplivneže in otroške zvezdnike družbenih medijev, z zakonsko zagotovitvijo, da bodo prejeli plačilo za nastopanje v objavah na platformah, kot sta TikTok in YouTube. Če jim starši denarja ne posredujejo, jih mladi vplivneži lahko tožijo.

Zakon, ki ga je v senatu marca predstavil demokratski senator David Koehler, je bil prejšnji teden potrjen in bo začel veljati 1. julija 2024. Novi zakon, ki dopolnjuje obstoječi zakon o delu otrok in mladih do 16. leta starosti, vplivnežem zagotavlja finančno kompenzacijo za spletne vsebine. Po zakonu bodo upravičeni do odstotka zaslužka, štejejo pa posnetki, ki so posneti v zvezni državi Illinois, vsaj 30 odstotkov posnetkov v zadnjih 30 dneh pa vključuje podobo ali ime mladoletne osebe. 

Senator Koehler je povedal: "Porast družbenih medijev je otrokom ponudil nove priložnosti za zaslužek. Številni starši lahko izkoristijo to priložnost, da obdržijo denar, otroka pa spodbujajo, da nadaljuje s svojim delom v digitalnih okoljih."

Koehler je na problematiko postal pozoren, ko se je nanj obrnila Shreya Nallamothu, 16-letnica iz Illinoisa, ki je nato v izjavi za medije povedala, da se v svetu mladoletnih vplivnežev pojavlja veliko zlorab, na voljo pa ni nobene zakonske podlage za zaščito predvsem mladoletnih 'vlogerjev' (video blogerjev). 

"Ko sem brskala po družbenih omrežjih, sem pogosto videla mlade otroke in družine, sploh na t. i. družinskih vlog kanalih, kjer so objavljali videoposnetke. Odkrila sem, da uporabniki lahko na platformah, kot sta TikTok in YouTube, zaslužijo lep denar, pogosto pa so otroci primorani v sodelovanje v posnetkih brez zagotovila, da bodo vključeni v dobiček, ki se bo generiral s temi vsebinami," je še povedala Shreya.

Alex Gough, vodja odnosov z javnostmi za guvernerja J.B. Pritzkerja iz Ilinoisa, je ob tem dodal, da si otroci in najstniki zaslužijo biti zaščiteni pred starši, ki bi skušali izkoriščati otrokove talente in jih zlorabljati za lastno finančno pridobitev. 

O podobni zakonodaji se že pogovarjajo tudi v zveznih državah Kalifornija in Washington, je pa javni diskurz o družinskih vlogerjih razkril še druge problematične strani teh vsebin, sploh s področja etike, varnosti ter zanemarjanja ali izkoriščanja otrok.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord