Anja Kovačič | 17. 12. 2022, 20:00

Otroci ostali brez staršev: radi bi se šolali, a potrebujejo vašo podporo

Anja Kovačič

V Nepalu zdaj stoji kampus, Marshyangdi šola, v katerem biva in se šola 220 otrok, dodatnih 200 jih dnevno obiskuje pouk. Vsi potrebujejo nekoga, ki jim vse to lahko omogoči. Nekateri so povsem sami, brez skrbnikov, in brez sponzorjev, torej vaše pomoči, ne bodo prišli do boljše izobrazbe.

Sonam Lama, ravnatelj kampusa Marshyangdi, je o tej šoli sanjal več kot trideset let, odkar je prvič začel delati kot učitelj. Ko je pred desetimi leti spoznal Shereen Sarick, ki je prišla v njegovo šolo prostovoljno delat s svojim sinom, si niti v sanjah ni mogel predstavljati, kaj bo glavni pobudnici in organizatorki te akcije uspelo.

Po slavnostnem odprtju, ki so se ga udeležili največji donatorji z različnih koncev sveta, pa ravnatelja Sonama čaka trdo delo. Za vse otroke, ki jih šola zdaj lahko sprejme, mora najti sponzorje. Ljudi, ki so pripravljeni za celo šolanje plačevati stroške vsakega posameznika. 

Kaj vse potrebujejo šolarji?

Donatorji lahko sponzorirajo študenta z letno donacijo za kritje stroškov šolnine, bivanja, uniform in preostalih šolskih potrebščin, od nakupa zvezkov in pisal do šolske torbe. V zahvalo donatorji ob koncu vsakega semestra prejmejo fotografijo, izkaznico in ročno napisano pismo svojega študenta. 

Anja Kovačič

Po uničujočem potresu, ki je leta 2015 prizadel Nepal, se je število otrok, ki so ostali ne samo brez staršev, ampak celo brez družine, povečalo, zato je pomoč še več kot dobrodošla. Otroci, ki dnevno obiskujejo šolo, so otroci iz naselja, kjer stoji šola, zato je za njih v veliki večini primerov poskrbljeno.

Ravnatelj Sonam Lama

Ravnatelj Sonam Lama

Anja Kovačič

Ob odprtju se je na sponzorje, ki jih imenuje skrbniki, in starše spomnila tudi Shereen. "Starši in skrbniki, vem, da se odrekate vsemu, samo da lahko otroke pošljete v šolo. Tako predano in nesebično. To je prijaznost in modrost, ki jo je težko najti. Še posebej, ko pomislim, da pošljete otroke tako daleč stran za toliko let, z vedenjem, da jih boste videli morda enkrat na leto, morda čez nekaj let," je pojasnjevala, kako pomembne so odločitve tako nemočnih, toda ljubečih staršev.

Starši pri kosilu.

Starši pri kosilu.

Anja Kovačič
Anja Kovačič
Anja Kovačič

Za več podrobnosti o tem, kakšen je postopek sponzorstva, kolikšen je znesek in kako pogosto se ga nakazuje, bo povedal ravnatelj sam. Vsi, ki vas pomoč pri šolanju nepalskih otrok zanima, se lahko z vprašanji obrnete neposredno na ravnatelja Sonam Lamo. Njegov elektronski naslov hranimo v uredništvu Metropolitan.si. Pišete nam lahko na info@metropolitan.si ali na naš Facebook profil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord