M. M. | 11. 7. 2022, 09:39

Rana Evrope: 27 let od genocida v Srebrenici

Twitter/Srebrenica Memorial Center

Poleg 6671 nagrobnikov v Potočarih bodo v sveže izkopane grobove pokopali še 50 žrtev genocida. Med njimi so bili fantje, stari 16 in 17 let, ter dvojčka ubita pri 20 letih.

O genocidu v Srebrenici je napisanih več sto tisoč strani sodnih razsodb, pričevanj, knjig in časopisnih člankov. A v potočarski dolini belih nagrobnikov, pred obrazi mater, ki se poslavljajo od svojih sinov, vsakega posebej, ni dovolj strani, ki bi ustrezno opisale zlo, ki se je temu mestecu v vzhodni Bosni zgodilo poleti leta 1995, in posledice, ki bodo, kot kaže, trajale večno.

V Potočare se je sinoči zlila reka ljudi, ki so delili bolečino s preživelimi in se poklonili žrtvam, danes pa se jim bodo pridružile tudi številne delegacije iz Bosne in Hercegovine, zamejstva in sveta. Danes je ves svet v Srebrenici in s Srebrenico.

Ves svet, razen tistih, ki vztrajno in trmasto, slepo in poslušno sledijo politiki, ki je načrtovala in zagrešila genocid, danes pa ga pred očmi tega istega sveta poskuša zanikati, relativizirati ali celo upravičevati.

Več kot 700 let zapora

Resnica o genocidu je že zdavnaj ugotovljena z mednarodnimi sodbami in ni več odvisna od priznanj političnih naslednikov Radovana Karadžića in Ratka Mladića ter desetin najvišjih političnih in vojaških poveljnikov Republike Srbske, obsojenih na več kot 700 let zapora. Res je, nekateri so se pokesali, a nato preklicali priznanje, se opravičili in pozneje dokazali, da so lagali.

Niso pa vsi padli v zanko laži in so se kljub politiki države poklonili žrtvam. Tako so na shodu v Beogradu pokazali, da cenijo in želijo resnico ter se zavedajo dejanj svojih voditeljev. 

Vztrajno nadaljevanje na poti, po kateri je bilo nekemu narodu usojeno izginiti z obličja Zemlje, govori izključno o tistih, ki gojijo takšno politiko in se, zavestno ali ne, tako izolirajo od normalnega sveta.

"Vsi ljudje v BiH so dolžni sprejeti to, kar se je zgodilo v Srebrenici in to je genocid. To potrjujejo dokazi. O tem je treba poučiti mlade generacije," je sporočil ameriški veleposlanik v BiH Michael Murphy.

Jasno sporočilo tistim, ki tega že 27 let ne želijo vedeti, videti in slišati. 

Zunaj kroga politike, ki življenje v tej državi tudi v drugih dneh otežuje, prihodnost pa pušča negotovo, je treba materam, sestram in otrokom Srebrenice pustiti, da najdene kosti svojih mož, očetov in bratov v miru položijo v grobove.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord