P.M. | 27. 12. 2022, 19:57

Večna uganka: ruski čudežni gozd že od pradavnin bega znanstvenike

Profimedia/fotomontaža

Lokalna legenda pravi, da drevesa plešejo zaradi starodavne ljubezenske zgodbe.

Na Kuronski preži v Kaliningrajski oblasti v Rusiji je nenavaden kraj, ki je znan po svojih zvitih drevesih. Borovci so ukrivljeni tako, da je videti, kot bi se v gozdu odvijal divji ples.

Drevesa se zvijajo v različnih oblikah, od obročev in spiral do prstanov in srčastih vzorcev. Natančen vzrok izkrivljanja dreves ni znan.

Zbegani znanstveniki, veseli turisti

Domačini verjamejo, da če stopiš skozi drevesni prstan, ti bi to prineslo srečo. Spet drugi razlagajo, da se v okroglastih deblih srečajo pozitivne in negativne energetske silnice in menijo, da si boš podaljšal življenje za eno leto, če vstopiš v prstan na pravi strani.

Profimedia

Lokalna legenda pravi, da je pred davnimi časi pruski princ med lovom v gozdu zaslišal glasbo. Ta ga je popolnoma očarala in nemudoma se je odpravil v smer, od koder je prihajala. Kmalu je zagledal prelepo dekle, ki je sredi travnika igralo na lutnjo.

Profimedia

Ljubezen, bog, narava

Dekle je nemudoma zaprosil za roko, a ga je zavrnila, ker nista bila iste veroizpovedi. Princ ji je dejal, da če mu dokaže, da je njen bog res pravi, bo sprejel njeno vero. Dekle je še enkrat zaigralo, ptice so potihnile in tudi drevesa so začela plesati.

Tako naj bi pruski plemič spoznal moč boga, v katerega je verjela njegov izbranka in sprejel je novo vero. Drevesa pa še danes spominjajo na ta davni dogodek.

Profimedia

Kako pojav razlagajo znanstveniki?

Znanstveniki pravega razloga za ukrivljanje dreves še niso odkrili. Nekateri trdijo, da so nenavadne oblike posledica močnega vetra, drugi, da se razlog skriva v žuželkah, ki napadejo že majhna drevesa in jim preoblikujejo strukturo. Spet tretji ugotavljajo, da je fenomen posledica peščenih in nestabilnih tal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord