K. Ž. | 31. 1. 2024, 21:10

Za enako plačo bodo delali en dan manj! To so podrobnosti

Profimedia

Ljudje, ki stojijo za projektom, trdijo, da bi takšen delovni teden pravzaprav rešil težavo, ki jo ima Nemčija. To pa je pomanjkanje kvalificirane delovne sile.

Delate manj, prejemate enako plačo, ste srečnejši, bolj produktivni in manj bolniško odsotni. 45 nemških podjetij želi preizkusiti to, kar se sliši kot pravljica: štiridnevni delovni teden.

Ta poskus se bo začel 1. februarja, projekt pa je zagnalo svetovalno podjetje Intaprenoer, ki sodeluje z neprofitno organizacijo 4 Day week global (4DWG), poroča portal 24sata. Dotična organizacija se zavzema za uvedbo štiridnevnega delovnega tedna po celem svetu.

PROMO

Ljudje, ki stojijo za projektom, trdijo, da bi s takšnim delovnim tednom učinkovito rešili pomanjkanje kvalificirane delovne sile. Obenem menijo, da bi s tem povečali produktivnost zaposlenih.

Plače vključenih v projekt ostajajo enake.

V Nemčiji to sicer ni nič revolucionarnega. Od leta 2019 organizacija 4DWG tovrstne pilotne projekte izvaja v Veliki Britaniji, Južni Afriki, Avstraliji, ZDA in na Irskem. V njem je doslej sodelovalo več kot 500 podjetij.

V Veliki Britaniji je bilo v ta poskus vključenih 2.900 zaposlenih v finančnem sektorju, IT sektorju, gradbeništvu, spletni trgovini, studiih za animacijo, marketingu in v restavracijah s hitro hrano.

Profimedia

Po podatkih raziskav iz Cambridgea in Bostona se je število bolniških odsotnosti zmanjšalo za približno dve tretjini, skoraj 40 odstotkov zaposlenih pa je dejalo, da se po poskusu počutijo manj pod stresom kot pa prej. Prav tako se je za 57 odstotkov zmanjšalo število zaposlenih, ki so dali odpoved, poroča DW.

Projekt naletel tudi na kritike

Številni strokovnjaki pa obenem opozarjajo, da ni vse tako, kot se zdi. Prav tako dvomijo, da je tolikšen dvig produktivnosti delavcev mogoč. "Skrajšanje delovnega tedna s pet na štiri dni ustreza 20-odstotnemu skrajšanju delovnega časa. Da bi nadomestili nastali padec proizvodnje, bi se morala urna produktivno povečati za 25 odstotkov," je izpostavil Holger Schäfer iz Inštituta za nemško gospodarstvo.

"Takšni projekti in rezultati niso reprezentativni za celotno gospodarstvo," je med drugim opozoril strokovnjak za trg dela Enzo Weber. Poudaril je še, da tovrstni projekti trajajo le šest mesecev, zato dolgoročne posledice ne pridejo do izraza.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol