Uredništvo | 24. 1. 2024, 09:44

Ura sodnega dne se približuje katastrofi: kako blizu je človeštvo resnični apokalipsi?

Profimedia

Nevarnost, ki se vse bolj približuje, ni povezana samo z jedrskim oboroževanjem, ampak nanjo vplivajo različni dejavniki.

Ura sodnega dne - simbolična številčnica, ki jo od leta 1947 vzdržuje neprofitna organizacija Bulletin of the Atomic Scientists in prikazuje, koliko človeštvu še manjka do apokalipse - je letos pokazala, da nam do polnoči manjka le še pičlih 90 sekund, kar je bližje katastrofi kot kdajkoli prej.

Profimedia

Za simbolično uro, na kateri polnoč predstavlja katastrofalno uničenje, je nekoč veljalo, da odšteva minute do globalne jedrske vojne, od leta 2007 pa znanstveniki upoštevajo tudi dejavnike, kot so podnebne spremembe, umetna inteligenca in druge nove tehnologije, ki bi lahko prispevale h končnemu uničenju.

Posodabljanje jedrskih arzenalov

Kot največje grožnje so znanstveniki tokrat izpostavili novo jedrsko oboroževalno tekmo, vojno v Ukrajini in zaskrbljenost zaradi podnebnih sprememb.

Profimedia

Organizacija je izpostavila, da Kitajska, Rusija in ZDA porabijo ogromno denarja za "razširitev ali posodobitev svojih jedrskih arzenalov", kar povečuje stalno prisotno grožnjo jedrske vojne. K temu še dodatno pripomore vojna v Ukrajini. Izpostavili so tudi tveganja, povezana z zlorabo biotehnologij, orodij umetne inteligence in neukrepanje ob podnebnih spremembah.

Pritisk na svetovne voditelje

Koncept ure sodnega dne so leta 1947 razvili sloviti fizik J. Robert Oppenheimer in drugi znanstveniki, ki so delali na projektu Manhattan, v sklopu katerega so Američani kot prvi na svetu razvili jedrsko bombo in jo odvrgli nad japonski mesti Hirošima in Nagasaki.

Oče atomske bombe J. Robert Oppenheimer.

Oče atomske bombe J. Robert Oppenheimer.

Profimedia

Z Uro sodnega dne so javnost želeli opozoriti na jedrsko nevarnost in pritisniti na svetovne voditelje, da tovrstnega orožja ne bi nikoli več uporabili. Ko so uro prvič predstavili, je kazala sedem minut do polnoči. Leta 1953 je bila od polnoči oddaljena le še dve minuti.

Kazalci najbližje doslej

Kazalce so nato leta 1991, ko se je končala hladna vojna, premaknili nazaj - na 17 minut do polnoči. V letih 2018 in 2019 so se kazalci 12. uri znova približali na zgolj dve minuti. V letu 2020 so uro nastavili na le še 100 sekund do polnoči, s čimer se je vse od njenega nastanka najbolj približala apokalipsi.

Profimedia

Zdaj pa je ta rekord znova presežen, saj so pri organizaciji Bulletin of the Atomic Scientists Uro usodnega dne lansko leto nastavili še nekoliko bližje, na 90 sekund do polnoči - uničenju se tako še nikoli nismo bolj približali. Kljub temu pa je dobra novica vsaj to, da znanstveniki letos niso premaknili kazalcev, piše Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol