Iz Beograda Nikola Vuković | 27. 11. 2023, 12:27

Volilna prevara razkriva umazano igro v Srbiji: podle poteze, ki jih poznajo le v avtoritarnih državah

Profimedia

Aleksandar Vučić in njegovi podporniki pred bližajočimi se volitvami uporabljajo vse mogoče prijeme. Tudi takšne, ki so, milo rečeno, moralno sporni.

Srbija se počasi približuje volitvam, ki bodo na sporedu 17. decembra, kampanja, ki je jasno že v polnem razmahu, pa postaja vse bolj umazana. Predstavniki trenutne oblasti uporabljajo različne metode, s katerimi želijo v prvi vrsti diskreditirati svoje politične nasprotnike.

Naslovi v medijih, ki služijo predvsem kot napad na opozicijske politike in znane javne osebnosti, niso novost, vendar se zdi, da so obtožbe nekaterih ljudi zdaj še dodatno poglobile dno, na katerega so padli mediji pod patronatom trenutne oblasti. Takšno kampanjo je večina analitikov pričakovala in napovedovala, le vprašanje pa je, kako daleč bodo šli. Poleg tega se pred našimi očmi odvijajo nekatere nemoralne dejavnosti, ki bi jim lahko celo rekli malverzacija na zakonit način.

Prva od njih je povezana s ponarejanjem in prenašanjem podpisov z ene liste na drugo. Nekaj list ni moglo zbrati zadostnega števila podpisov za udeležbo na volitvah. Zato je vladajoča stranka SNS del svojih podpornikov prenašala na druge liste, kakopak tiste, ki sprva niso mogle zbrati dovolj podpisov. Po trditvah nekaterih opozicijskih list je bilo ugotovljenih še veliko drugih nepravilnosti, pri čemer je ena od njih, da je bila velika količina podpisov za določene liste celo ponarejena.

Profimedia

Vse v želji, da bi bilo na volitvah kar največ prijavljenih list. To bi trenutni oblasti koristilo, saj bodo tako obstajale določene fantomske liste, ki zagotovo ne bodo presegle cenzusa. S tem bo določen del glasov izgubljen, kar bo v proporcionalnem smislu prineslo prednost vladajoči SNS.

Druga dejavnost, ki se na žalost odvija na zakonit način, ker je pravno mogoče, čeprav se sliši bizarno, je povezana z nacionalnimi manjšinami. Nekateri politiki iz vladajoče strukture so začeli javno izražati svojo pripadnost nacionalnim manjšinam in s tem oblikovali lastne liste za prihajajoče volitve, med njimi tudi nekdanji visoki funkcionar stranke Jedinstvena Srbija Rade Basta.

Ker je prag za preseganje cenzusa strankam nacionalnih manjšin precej nižji od običajnega, so nekateri člani nekdanje vladajoče strukture oblikovali liste nacionalnih manjšin, da bi po volitvah in morebitnem preseganju cenzusa podprli vladajočo stranko pri oblikovanju vlade.

Čeprav vse to zveni nemogoče in kot teorija zarote, se v Srbiji takšne stvari odvijajo že leta, sredstva, ki jih oblast uporablja za obstanek na oblasti, pa so popolnoma v nasprotju z vsakršnimi demokratičnimi načeli in moralo ter so poznana le v avtoritarnih državah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol