M. M. | 8. 8. 2022, 14:39

Zakaj ZDA in Rusija tako vztrajno iščeta zaveznike?

Twitter/rafaelgrobinson

V vsaki vojni agresor in žrtev iščeta zaveznike. No, tokrat pa se zdi, da se na vojno velesile šele pripravljajo. Kitajska zaostruje razmere na morju, ZDA in Rusija pa sta po zaveznike skočili v Afriko, kjer je veliko držav še vedno neopredeljenih do zadnjega velikega konflikta.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prispel v Južno Afriko (JAR). V okviru afriške turneje, namenjene preprečevanju vpliva ruske diplomacije, pa bo obiskal tudi Demokratično republiko Kongo (DRK) in Ruando.

Njegova turneja je sledila julijski afriški turneji ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova

Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je JAR do tega konflikta zavzela nevtralno držo in se ni odzvala na poziv Zahoda, naj obsodi Moskvo.

Blinken se v ponedeljek sreča z južnoafriškim zunanjo ministrico Naledi Pandor, ko naj bi objavil novo strategijo ameriške vlade za Afriko, so sporočili iz Pretorie, poroča francoska tiskovna agencija.

V sporočilu za javnost so dodali, da bosta razpravljala o "najnovejših dogodkih, povezanih s svetovno geopolitiko".

Pomembni zavezniki

State Department je pred tem dejal, da je bil Blinknov cilj pokazati, da imajo "afriške države ključno geostrateško vlogo in so pomembne zaveznice pri perečih vprašanjih našega časa, od spodbujanja odprtega in robustnega mednarodnega sistema do boja proti podnebnim spremembam, pandemijam in slabi prehrani."

Po Johannesburgu bo Blinken odpotoval v Demokratično republiko Kongo in nato v Ruando. Državi doživljata nove napetosti v odnosih, Kongo sosedo obtožuje, da podpira uporniško "Gibanje 23. marca", kar Kigali zanika.

Pred rusko invazijo na Ukrajino so ZDA videle Kitajsko kot glavnega tekmeca za prevlado v Afriki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord