Marijana Podhraški | 7. 1. 2024, 20:00

Kaj si turisti zares mislijo o Sloveniji? Odgovori iz prve roke, ki jim velja dobro prisluhniti

M.P.

Slovenija že vrsto let zaseda visoka mesta v svetovnih popotniških vodičih, a kakšen vtis obisk naše države v resnici naredi na tujega gosta?

V zadnjih letih je Slovenija postala prava zvezda med turističnimi destinacijami. Tujemu gostu ponuja vse - od čudovitih gora do modrega morja, zraven pa še kraške jame, prekmurske ravnice, vinorodne pokrajine ter najbolj kristalno čiste reke in jezera na svetu. A Slovenci že dolgo vemo, da je naša država edinstven naravni biser, vprašanje pa je, kaj in kako bomo tujemu gostu ponudili še poleg naravnih lepot, saj so njihova pričakovanja do države, ki je v EU, precej visoka.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Težave slovenskega turizma

Zatakne se že pri javnem prevozu, ki dostikrat odpove. Tudi če jutranja avtobusna povezava v kraj, sploh na vzhodu države, še obstaja, je popoldanska vrnitev v Ljubljano praktično nemogoča, izpostavljajo turisti na popotniškem forumu na Facebooku s skoraj 63 tisoč člani. Tu je tudi delovanje javnih zavodov, ki svoje delo končajo že ob treh popoldne. Obiskovalec, ki pride prvič v nek slovenski kraj, po tretji uri ne bo mogel priti do nobenih turističnih informacij, na spletu so te dostikrat zastarele ali le v slovenskem jeziku.

Mnogi so se razpisali o delovanju trgovin v manjših mestih, sploh med vikendi, kjer dostikrat do ponedeljka ni možno kupiti niti osnovnih higienskih potrebščin. Med tednom ni nič drugače, je bilo prebrati, saj je marsikje že vse zaprto okrog devete ali desete ure zvečer. Zato turisti v nekem kraju ostanejo le nekaj ur, svoj potovalni budžet pa raje zapravijo v Ljubljani ali v sosednjih državah. Premajhna ponudba, pomanjkanje nočnega življenja, tudi previsoke cene nočitev in parkirišč - vse to so bili razlogi, da se marsikdo v Slovenijo ne bo več vrnil. "Delovni čas v turizmu bi moral biti 24 ur, 365 dni," so se še strinjali.

Kljub temu ...

Ob vsem naštetem pa je potrebno poudariti, da je bila večina odgovorov v skupini na zastavljeno vprašanje o slovenskem turizmu pozitivnih. "Že dolgo je minilo od mojega prvega obiska leta 2008, v Slovenijo se vračam skoraj vsako leto. Že prvič me je država presenetila s svojo zelo sproščeno in odprto kulturo, pa tudi, kako dobro prebivalci govorijo tuje jezike, kar tujcu zelo olajša potovanje," je zapisala Britanka Janet. "Čudoviti ljudje, hrana in narava - Slovenija ima vse to," je zapisal Eric iz Kanade, k čemur je Američan Bob, ki je Slovenijo obiskal lani, dodal: "Zelo varna, čista in neskončno gostoljubna država, nikjer nisem videl nobenih smeti na tleh (niti ovitka za bombone)."

M.P.

"Zanimiva zgodovina države, vse je bilo zelo čisto, kot ženska, ki potuje sama, sem se počutila zelo varno," je na naše vprašanje v skupini odgovorila Američanka Amy. Oglasila se je tudi Paula, prav tako iz ZDA, ki je v Sloveniji živela vrsto let: "Mir, naravna lepota povsod, prijazni in gostoljubni ljudje, ki te sprejmejo kot svojega družinskega člana, sveža hrana in veliko sprehodov na čistem zraku - čudovita Slovenija je kot korak nazaj v preteklost, resnično skriti dragulj," je zapisala. Nekdo je še omenil, da je naša dežela čudovita, a da bi se Slovenci morali znati postaviti v vrsto, saj je opazil, da se zelo radi prerivamo in ne damo prednosti drugemu.

Turizem je vse in vse je turizem

Po prebranih komentarjih je ena stvar gotova: prihodnost slovenskega turizma je svetla in močna, ampak nas čaka še kar precej dela. Turizem niso zaprta vrata, egocentričnost in miselnost, da morajo vsi vse vedeti (čeprav so prvič v Sloveniji), da vse tako ali tako piše na spletu (čeprav človek v tuji državi morda trenutno nima dostopa do interneta) in zamahovanje z roko, češ, če pa komu ni kaj všeč, naj gre drugam. Tudi nekaj tako osnovnega, kot je odsotnost pozdrava, ko gost stopi skozi vrata, se lahko vrne kot bumerang. Turizem je resna gospodarska panoga, ki je v prvi vrsti namenjena dobremu počutju in zadovoljstvu gosta, državi pa se to povrne kot zaslužek.

M.P.

S svojimi naravnimi danostmi in lepotami, bogato kulturno dediščino ter zelo kakovostno kulinarično ponudbo Slovenija lahko postane prvovrstna turistična destinacija. Gre tudi za eno glavnih panog našega gospodarstva, zakaj torej ne bi bili v njej še boljši? 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol