6 razlogov, zakaj študentke (in študenti) ne prijavljajo spolnih napadov

3. 2. 2021, 12:10 | Odnosi in psihologija | Piše: N.Z.

              6 razlogov, zakaj študentke (in študenti) ne prijavljajo spolnih napadov (foto: profimedia) profimedia

Raziskave tekom let znova in znova razkrivajo, da med 20 in 25 odstotkov žensk doživi spolno nasilje. Študentke pa seveda še zdaleč niso edini del populacije, ki se s tem sooča. O visokih deležih žrtev spolnega nasilja poročajo ženske vseh starosti, nezanemarljivi so ti deleži tudi v LGBT skupnosti, iz poročil pa niso izvzeti niti fantje in moški.

Čeravno je spolno nasilje praktično vseprisotno, se v nadaljevanju osredotočamo na študentsko žensko populacijo (v ZDA).

Vsaka četrta spolno napadena

Pri ugotovljenem trendu, ki pravi, da je vsaka peta (ali celo vsaka četrta) študentka že imela izkušnjo spolnega nasilja, bi pričakovali tudi naraščanje trendov prijav teh kaznivih dejanj. A se to nikakor ne zgodi. Nasprotno. Število prijav ostaja izjemno nizko.

Študija ameriškega ministrstva za pravosodje je pokazala, da zgolj 20 odstotkov študentk, ki so stare med 18 in 24 let in so bile spolno napadene, to prijavi organom pregona. Tudi ankete združenja ameriških fakultet kažejo nekaj podobnege: "Študentke redko prijavljajo te dogodke odgovornim na fakulteti in na policijo. Odstotki prijav namreč nihajo med 5 in 28 odstotki, odvisno od specifične vrste napada.'

Ameriška zveza za državljanske svoboščine v zvezi s spolnim nasiljem navaja naslednjo številko:

"... predvidevamo, da 95 odstotkov posilstev, ki so zgodijo na območju fakultet in študentskih domov, ostane neprijavljenih."

Zakaj študentke tega ne prijavljajo?

Študija ameriškega ministrstva za pravosodje je uspela nanizati 6 najverjetnejših razlogov, ki ostajajo konsistentna skozi leta.

Raziskovalci so tako ugotovili, da študentke spolnega nasilja ne prijavijo, ker:

 • ... nimajo (nespornega) dokaza, da se je zgodilo
 • ... strah jih je maščevanja napadalca
 • ... strah jih je sovražnega odnosa avtoritet do njih, če bi dejanje prijavile
 • ... niso prepričane, ali bodo avtoritete njihovo prijavo vzele dovolj resno
 • ... ne želijo, da bi družina in bližnji izvedeli, kaj se jim je zgodilo
 • ... niso vedele, kako naj napad prijavijo

Najbolj v nebo vpijoče pa je spoznanje raziskovalcev, da: "... žrtve evidentnega spolnega napada tega ne definirajo kot takšnega ali pa napada ne prijavijo, ker se počutijo osramočene. Nekatere oklevajo tudi zato, ker bi prijava napada pomenila, da nekoga (ki ga neredko poznajo) označijo za posiljevalca. Nemalo njih le slabo pozna uradno definicijo spolnega napada."

Ker prav strah in zmeda igrata eno ključnih zaviralnih vlog pri prijavljanju spolnega nasilja, se gre proti temu problemu boriti z osveščanjem študentske populacije, še zaključujejo raziskovalci študije ministrstva za pravosodje.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Nizka kazen, ker je posilstvo trajalo relativno kratko? Zdodilo se je v Sloveniji!Soglasje: razloženo na primeru bankovca za 5 dolarjev tako, da bi morali vsi razumeti