29. 6. 2022, 11:54

Kako otroke zaščititi pred škodljivimi vplivi zaslonov?

VELUX

Realnost današnjih otrok, ki veliko časa preživijo brez naravne svetlobe, je, da imajo sindrom pomanjkanja narave.

Večina otrok čas najpogosteje preživlja v zaprtih prostorih in velik del dneva strmi v zaslone mobilnih naprav. 

Mednarodna raziskava Spuščeni pogledi, je pokazala, da so otroci bistveno manj v stiku z naravo kot prejšnje generacije. To pa seveda vpliva na njihovo zdravje. Ker so se začele poletne počitnice, je zdaj pravi čas, da skupaj s svojimi otroki, najdemo ravnovesje.

Poletje se ne zgodi na zaslonih mobilnih naprav

Številne študije potrjujejo, da stik z naravo zmanjšuje agresivnost, odpravlja simptome motnje pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnosti ter krepi imunski sistem otrok. Parki in igrišča so ob vsaki šoli, saj je že dolgo znano, da spodbujajo družabno vedenje otrok.

VELUX

Preživljanje časa na prostem prav tako spodbuja razvijanje veščin pomoči in sodelovanja. Tudi opazovanje narave skozi okno lahko zmanjša stres in uravnava srčni utrip, pa kljub temu veliko otrok še vedno nima stika z naravo, torej trpi za tako imenovanim sindromom pomanjkanja narave.

Sindrom pomanjkanja narave je izraz, ki ga je uvedel Richard Louv, avtor knjige Zadnji otrok v gozdu. Predstavlja pojav odtujenosti od narave, ki je značilen za celotne generacije otrok, vodi pa v resne vedenjske težave, kot so težave s koncentracijo, hiperaktivnost, slaba telesna pripravljenosti, debelost, sladkorna bolezen in celo kratkovidnost.

Poletje pred zasloni mobilnih naprav?

Raziskava Spuščeni pogledi o stiku ljudi z naravo, ki jo je izvedla skupina VELUX, je pokazala, da imajo otroci veliko manj stika z naravo kot prejšnje generacije. S tem mnenjem se strinja 93 % anketiranih staršev.

Številni med njimi se spominjajo čarov svojega otroštva brez dostopa do tehnologije, ko je bilo njihovo otroštvo bolj osredotočeno na naravo, kot je otroštvo njihovih otrok.

VELUX

76 % se jih strinja, da je danes veliko drugih dejavnosti, ki so za otroke in mladostnike bolj privlačne, kot je preživljanje časa na prostem in v naravi. Danes se torej zdi, da se je igra otrok z dvorišč skoraj v celoti preselila na splet.

Ključno pri vzgoji otroka je, da so starši vzorniki ter svojim otrokom predstavijo in pokažejo, kaj pridobimo v stiku z naravo in zakaj je pomembno, da vsak dan preživimo zunaj. Sicer se v poznejšem obdobju, ko so mladostniki, lahko srečamo z velikim odporom.  

Ravnovesje med tehnologijo in naravo

Današnji način življenja otežuje vsakodnevni stik z naravo čez dan. Večino časa preživimo v službi ali šoli. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v stavbah v povprečju preživimo 90 % svojega časa.

VELUX

Zato bi morali tudi doma poskrbeti za doživljanje narave z različnimi čutili. Ker se od tehnologije ne moremo popolnoma odmakniti, je ključnega pomena, da najdemo ravnovesje. In ravno zdaj, ko se začenjajo poletne počitnice, je pravi čas, da ga skupaj s svojimi otroki tudi najdemo.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.