N.Z. | 24. 9. 2022, 09:26

Kako je David Lynch z meditacijo pozdravil depresijo in odgnal tesnobo

profimedia
Kako je David Lynch z meditacijo pozdravil depresijo in odgnal tesnobo (foto: profimedia)

Znani ameriški režiser David Lynch že več kot 30 let prakticira transcendentalno meditacijo. Pred tem se je boril s tesnobo in depresijo. Med leti je večkrat povedal, da se prava resnica ne skriva tam zunaj, temveč znotraj.

"Odšel sem navznoter. Bil je tako lepo, tako globoko lepo. Vprašal sem se – kje je bila ta izkušnja doslej?" pove Lynch, ki se je kmalu zatem, ko je začel meditirati, osvobodil tesnobe in depresije.

"Počutil sem se utesnjenega v gumirani klovnovski obleki negativnosti, potem pa je prišel ta občutek svetle svobode."

Od takrat, pravi, ni zamudil niti enega dne, da bi se zjutraj in zvečer za 20 minut potopil v meditacijo.

Tehnika transcendentalne meditacije je precej popularna med hollywoodskimi zvezdniki, močan vpliv pa je imela tudi na Lyncheva nepozabna filmska dela, med katerimi vsi najbolje poznamo serijo Twin Peaks.

Še nekaj Lynchevih izjav o transcendentalni meditaciji:

"Meditacija je popolna potopitev vase, onkraj misli, do samega izvora misli in čiste zavesti. Povečuje vašo sposobnost biti sprejemnik, vsakič ko transcendirate. Ko izidete iz meditacije, ste osveženi, polni energije in volje do življenja."

"Mantro, ki jo dobite v transcendentalni meditaciji, zadržite zase. Razlog za to je, da sreča ni tam zunaj, sreča počiva znotraj."

"Meditacija ni akt sebičnosti. Ko se potopite navznoter in imate izkušnjo sebstva, se ne izključite iz sveta. Sebe delate močnejše, da bi bili lahko bolj učinkoviti, ko se vrnete v svet."

"Bistvo meditacije je, da postajate bolj in bolj – vi."

"To je krof. Zelo je sladek in okusen. Če nikoli niste okusili krofa, ne morete vedeti, kako zelo je sladek in okusen. Tako je z meditacijo. Transcendentalna meditacija vam ponuja izkušnjo, ki je veliko bolj sladka od tega krofa."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.