A. B. | 21. 5. 2022, 19:00

Iskrena izpoved 24-letne Sofije: "Spoznala sva se na Tinderju!"

Fotografija je simbolična.

Profimedia/fotomontaža

Seveda lahko nekoga spoznamo prek spleta, kar pa ne pomeni, da bi vsi pari to iskreno tudi priznali. Pa vi, upate na glas povedati, kje ste prvič stopili v stik s partnerjem?

Pogovarjala sem se s 24-letno Sofijo. Kar me je kot zainteresirano poslušalko presenetilo pri njeni izkušnji, je to, da so aplikacije za zmenke nekaj, kar ne b več smelo biti tabu tema. Zato sem z zanimanjem prisluhnila zgodbi. Nikoli nisem namreč znala razumeti, zakaj nekateri pari niso iskreni o tem, da so se spoznali prek Tinderja. 

"S fantom sva se spoznala na Tinderju. Nihče od naju ni iskal ničesar posebej resnega, ampak izgleda, da sva se prav zaradi tega zaljubila," mi je zaupala Sofija.

"Čeprav sva se spoznala prek aplikacije, sva staršem raje rekla, da sva se spoznala na tedenski športni aktivnosti." 

Ljubezen in Tinder? Bolj sta kompatibilna, kot si mislite.

Ljubezen in Tinder? Bolj sta kompatibilna, kot si mislite.

Shuttestock/fotomontaža

Tinder je mobilna aplikacija, ki omogoča spoznavanje novih, različnih ljudi, predvsem tistih, ki se gibljejo v bližini naše lokacije. Zelo jasne nastavitve nam zaradi tehnične zasnove aplikacije omogočajo, da morda spoznamo "pravega/pravo." Prav zato aplikacijo obravnavamo kot aplikacijo za zmenke. 

Zakaj si se odločila za uporabo aplikacije Tinder? 

V bistvu sem si profil naredila zato, ker sem se zaradi vpisa na fakulteto preselila v mesto, in hkrati zato, ker je bilo to takrat še obdobje korone. Zelo rada spoznavam nove ljudi, zato se mi je to zdel eden izmed zanimivih načinov. Naredila sem si ga z zares nizkimi pričakovanji, čeprav sem upala, da bi mogoče lahko koga spoznala tudi v nekoliko bolj ljubezenskem smislu.  

Tinder je za uporabo zelo preprost. Deluje tako, da s preprostim potegom prsta desno ali levo na zaslonu izberemo osebo, ki nam je všeč ali nam ni. Ko se zgodi, da osebi druga drugo s potegom v desno potrdita za simpatični, ju aplikacija o tem obvesti. To je mnogokrat povod za začetek pogovora. 

Profimedia

Si pred tem že koga spoznala prek spleta ali te aplikacije? Kakšne so bile tvoje izkušnje? 

Ja, sem. Bila sem na več zmenkih, morda dveh, on je bil tretji. Vse sem spoznala prek Tinderja. Moje izkušnje so bile pravzaprav mešane. Spomnim se, da mi je na enem izmed zmenkov fant avtomobilska vrata avta odprl tako, da je sedel v avtu in jih z nogo potisnil navzven proti meni. Res čuden način "gentlemanstva." 

Sicer pa sem se pogovarjala z veliko ljudmi. Skoraj bi lahko rekla, da so pogovori polni praznih obljub, ker te bodisi želijo navdušiti ali prepričati v neko pravljično idejo ljubezni. 

Že leta 2018 je novinarka Cosmopolitana Nora Whelen opazila, da vedno več in predvsem moških na Tinderju v opise zapisujejo fraze kot so "Laživa se o tem, kako sva se spoznala," kar je trenerka za zmenke in avtorica knjige Breaking Up and Bouncing Back Samantha Burns pojasnila kot občutek sramu "in nerodnosti, saj jim ljubezen ni padla v naročje in se morda počutijo nerodno ob dejstvu, da so jo poiskali na spletu."  

Kako sta se torej odločila povedati svojo zgodbo? 

Ko sva po nekaj mesecih ugotovila, da vstopava v zvezo, sem začela premišljevati o tem, kaj bom o tem, kako sva se spoznala, povedala staršem in bližnjim. O tem sem se pogovorila tudi s fantom in odločila sva se, da poveva zgodbo, ki ni "Tinder zgodba". Bližnjim prijateljem sva sicer povedala resnico. Staršem sva rekla, da sva se spoznala na tedenski športni aktivnosti v sklopu fakultete.

Če se pogovarjate s skupino milenijcev, najbrž ne bodo niti reagirali, ko bodo slišali, kje ste spoznali svojega partnerja, ampak eden izmed večjih pomislekov v zgodbi naše bralke je bil v tem, kaj bi na to rekli starši. 

Profimedia

Kaj misliš, kako bi se odzvala starša na to, da sta se spoznala prek aplikacije in da sta se odločila to zamolčati? 

Moj pomislek se predvsem dotika očeta, ker menim, da je zadržan do koncepta, kako Tinder deluje. Tudi mama, ker bi najverjetneje morala sprva nekaj ur pojasnjevati, kaj to sploh je. Torej na spletu oziroma prek aplikacije spoznaš neznanega moškega, s katerim greš ven. Saj ga dejansko ne poznaš, ampak sama vem, da nisem na zmenek šla s vsakim, s katerim sem se morda pogovarjala. Lahko je to razumeti meni, težje pa mojim staršem. 

Misliš, da bi tvojega partnerja obravnavali drugače, če bi vedeli, kje in kako sta se spoznala? 

Mogoče preden bi ga dejansko videli in spoznali v živo. To verjamem, da. Vseeno je to način, ki je njima tuj in zakaj bi razumeli nekaj, česar ne poznajo. Tega od njih niti ne morem pričakovati. Ampak imela sem to srečo, da sem v množici uporabnikov aplikacije spoznala prav njega. Pri nama je vse šlo sicer zelo hitro, tudi starše sva spoznala prej, kot bi pričakovala, ampak trenutno ... je to to. 

Bi bila kdaj pripravljena povedati, kako sta se spoznala? Kaj bi moralo biti drugače, da bi morda le povedala? 

Ne, ne bi povedala. Edino čez dvajset let, ko bi bila že poročena. Nič me niti ne bi moglo prepričati, da bi povedala prej. 

Je pa res, da je to edina stvar, ki bi jo glede najinega razmerja spremenila. Čeprav vem, da bi to pomenilo, da ga morda nikoli ne bi spoznala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.