N.Z. | 7. 5. 2024, 12:17

ŠTUDIJA: polovica svetovnega prebivalstva tekom življenja razvije najmanj eno duševno motnjo

profimedia

Obsežna študija, ki temelji na raziskavah v 29 državah, razkriva velik zdravstveni problem.

Glede na obsežno študijo, ki so jo skupaj vodili raziskovalci s Harvardske medicinske šole in Univerze v Queenslandu, bo eden od dveh ljudi na svetu v življenju razvil (najmanj eno) duševno motnjo.

Ugotovitve temeljijo na strukturiranih anketah, ki so bile opravljene v živo z več kot 150.000 odraslimi v 29 državah različne blaginje iz vseh regij sveta. Rezultati so objavljeni v The Lancet Psychiatry.

Raziskovalci so povedali, da rezultati kažejo na visoko razširjenost motenj duševnega zdravja po vsem svetu, pri čemer 50 odstotkov prebivalstva razvije vsaj eno motnjo do 75. leta starosti.

Velik problem, ki še zdaleč ni dobro naslovljen

Ronald Kessler, družinski profesor politike zdravstvenega varstva McNeil na Inštitutu Blavatnik pri HMS, John McGrath, soprofesor na UQ's Queensland Brain Institute, in njihovi kolegi iz 27 drugih držav so analizirali podatke, zbrane med letoma 2001 in 2022 v okviru Who's World Mental Health Survey Initiative, ki ima sedež v harvardski medicinski šoli.

"Duševne motnje so velika zdravstvena težava po vsem svetu, ki je hkrati drastično nenaslovljena," je povedal Kessler, glavni raziskovalec pobude. "Čeprav je bilo do danes razvitih veliko intervencij za preprečevanje in zdravljenje, je dostop do pomoči pogosto neoptimalen. Ta študija zagotavlja pomembne vpoglede, ki lahko pomagajo bolje usmerjati prizadevanja in boljši izkoristek teh intervencij."

profimedia

Najpogostejše motnje, za katerimi zbolevamo

Študija je pokazala, da so najpogostejše duševne bolezni motnje razpoloženja, kot sta depresija ali tesnoba, in da se stopnje tveganj za razvoj nekaterih duševnih motenj razlikujejo tudi glede na spol.

Tri najpogostejše duševne motnje pri ženskah so bile:

  • Depresija.
  • Specifična fobija (torej huda anksioznost, ki moti vsakodnevno življenje).
  • Posttravmatska stresna motnja ali PTSD.

Tri najpogostejše duševne motnje pri moških so bile:

  • Zloraba alkohola.
  • Depresija.
  • Specifična fobija.

Razumevanje, kako in kdaj nastanejo motnje

Raziskovalci so tudi ugotovili, da se motnje duševnega zdravja običajno prvič pojavijo v otroštvu, adolescenci ali mlajši odrasli dobi.

"Z razumevanjem starosti, pri kateri se te motnje običajno pojavijo, lahko prilagodimo intervencije javnega zdravja in dodelimo sredstva, da zagotovimo, da je ogroženim posameznikom na voljo ustrezna in pravočasna podpora," je dejal Kessler.

Študija je ugotovila, da je bil največji vrh pojavnosti prve motnje (torej takrat, ko se je pri največ ljudeh pojavil sum na motnjo) v starosti 15 let, povprečna starost nastopa motnje pa je bila 19 za moške in 20 za ženske.

"To daje težo potrebi po vlaganju v osnovno nevroznanost, da bi razumeli, zakaj se te motnje razvijejo, kot tudi v storitve duševnega zdravja, ki se posebej osredotočajo na mlade," je dejal McGrath, so-avtor študije. "Storitve morajo biti sposobne takoj odkriti in zdraviti običajne duševne motnje ter biti optimizirane, da ustrezajo bolnikom v teh kritičnih delih njihovega življenja."

Preberite tudi: