Živa Avžner | 28. 6. 2024, 13:01

Miha Guštin - Gušti povsem iskreno: "Včasih se moraš prekleto potruditi. Ko ti enkrat uspe, še ne pomeni, da ..."

Metropolitan

V novi epizodi Metropolitanovega podkasta Ob skodelici kave smo tokrat gostili Miho Guština - Guštija.

Prisluhnite novi epizodi podkasta Ob skodelici kave z Guštijem:

Miha Guštin, bolje znan kar kot Gušti, je dolgoletni obraz slovenske glasbene scene. Letos obeležuje kar 40 let glasbenega ustvarjanja in medijske aktivnosti, pri nas pa je zagotovo ustvaril velik pečat v glasbi. Konec maja je izdal nov album z naslovom Ljubezen osvobaja, na katerem je 17 skladb.

Zagotovo ga poznate po uspešnicah Led s severa, Mala nimfomanka in Črn tulipan, ki jih je napisal za skupino Big Foot Mama, v kateri je sodeloval vrsto let, nato pa se je podal v ustvarjanje dua Gušti in Polona, zdaj pa je na samostojni glasbeni poti. Skozi leta in napisane skladbe se zagotovo vidi sprememba njegovega stila.

"Sliši se zato, ker se aranžma pesmi vedno dela glede na vokal. Gregu Skočirju je pasal garažni zvok in rock'n'roll vokal. Polona je imela fensi vokal, zato smo šli na fensi produkcijo. Jaz imam vokal, ki se še malo išče. Tudi moj vokal ima neko karizmo in poskušam najti aranžmaje, ki mi bodo najbolj pasali. Rad imam raznovrstno glasbo, predvsem pa imam rad dobro glasbo," nam glasbenik zaupa v Metropolitanovem podkastu Ob skodelici kave.

Tomo Brejc

Gušti se velikokrat sprašuje, kaj še sploh ima novega za povedati, saj je zapisal ogromno besedil. "Potem pa razmišljam in tukaj gre veliko časa. Inspiracija je kot voda - težko jo zajeziš. Vedno najde kakšno pot," nam zaupa in doda, da ko enkrat narediš uspešnico, še ne pomeni, da bo naslednja tudi uspešnica. "Včasih se moraš prekleto potruditi, da bo spet hit. Včasih ti dejansko rata, včasih pa se moraš kar namučiti," še doda.

Priljubljeni glasbenik spremlja slovensko sceno, vendar pravi, da se izgubi v sivini povprečnih komadov. "Vem, da je veliko dobre glasbe, ampak ne pride do nas zaradi vseh filtrov. Radijske postaje nam želijo le ugajati," je prepričan in pojasni, da so včasih radijske postaje postavljale trende, zdaj pa predvajajo le še tisto, kar radi poslušamo. Tudi glasba se drugače konzumira. Gušti se spominja, kako so s prijatelji prišli iz šole, se usedli, zavrteli ploščo in poslušati. "Danes greš na YouTube, klikneš, če ti ne dogaja, pa ugasneš in greš na drugega," še pojasni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miha Guštin (@mihagusti)

Z voditeljico Živo Avžner sta spregovorila tudi o njegovi ženi Chantal, ki prihaja z Nizozemske. Čeprav je že velikokrat povedal njuno filmsko ljubezensko zgodbo, smo ga uspeli prepričani, da nam jo je povedal še enkrat. Skupaj imata tri otroke, eden izmed njih pa je tudi Kris Guštin, ki igra v skupini Joker Out.

Več o Guštiju, pisanju uspešnic, ženi Chantal, preživljanju prostega časa, različnih obdobjih ustvarjanja glasbe, prijateljstvu med glasbeniki, sinu Krisu iz Joker Out in novemu albumu Ljubezen osvobaja izveste v novi epizodi podkasta Ob skodelici kave z Živo Avžner.

Metropolitan

Prisluhnite prejšnjim epizodam podkasta Ob skodelici kave: