Sandra Bratuša | 7. 4. 2020, 07:59

Peti nagovor kraljice Elizabete II. ob pandemiji koronavirusa

Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II. se po navadi svojemu narodu oglasi z nagovorom za božič. Izredno se je doslej oglasila le štirikrat, peti nagovor, ki ga je imela pred kratkim, pa je bil zaradi pandemije koronavirusa.

Do zdaj so bile le štiri izredne priložnosti, ko je britanska kraljica Elizabeta II. (93) nagovorila svoje ljudstvo: leta 1991 na začetku zalivske vojne, po smrti svoje snahe, princese Diane, leta 1997 na predvečer pogreba, po smrti svoje mame leta 2002 in ob svoji 60-letnici vladanja.

Tokratni kraljičin nagovor so posneli v četrtek, 2. aprila, v palači Windsor, kamor se je Elizabeta II. s soprogom princem Philipom umaknila zaradi pandemije koronavirusa. Govor so predvajali v nedeljo, 5. aprila.

Pred predvajanjem so na BBC-ju povedali, da je kraljico za govor zaprosila britanska vlada, da bi nekako pomirila ljudi in jim vlila optimizem. Govor je trajal malo dlje kot štiri minute.

»Nagovarjam vas v teh zelo težkih časih. Gre za velik izziv za vso našo deželo. Naša življenja so se spremenila. Želim se zahvaliti vsem javnim službam, še najbolj zdravnikom in vsem v zdravstvenem sistemu, ki vsakodnevno delajo za nas. Skupaj smo v vsem tem. Iz vsega sveta prihajajo posnetki naporov ljudi, ki jih je prizadela pandemija,« je dejala kraljica in dodala, da je dobro ostati doma in da bomo situacijo premagali le, če bomo enotni.

»Prišel je čas, da se povežemo z vsemi narodi po svetu, ki bijejo isto bitko kot mi. Ni lahko, a naj vas tolaži dejstvo, da prihajajo boljši časi. Ponovno bomo s prijatelji. Čeprav je izolacija težka, lahko ljudje raznih veroizpovedi kot tudi tisti, ki niso verniki, malce upočasnijo tempo, si odpočijejo ob molitvi ali meditaciji …«

Spomin na sestro Margaret

»S sestro Margaret sva se leta 1940 prav z dvorca Windsor oglasili med drugo svetovno vojno in nagovorili vse, ki niso bili s svojimi najdražjimi. Zdaj pa se ponovno srečujemo s podobno situacijo, le da je razlog drug,« je še dodala kraljica.

Profimedia

Svoj govor je nato zaključila z besedami: "Ponovno se bomo srečali …" S tem je mislila na to, da bomo kmalu ponovno s prijatelji in družino, a zdaj se pač moramo držati določenih pravil, da bo pandemije čim prej konec.

PREBERITE ŠE: Donald Trump: "ZDA ne bodo plačevale za varnost Harryja in Meghan!"  ALI Britanska princesa Beatrice že tretjič prestavila poroko, tokrat zaradi koronavirusa

PRIPOROČAMO TUDI: Manekenka Chrissy Teigen obžaluje povečanje prsi, po koncu karantene na operacijo 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.