N. V. | 5. 11. 2022, 07:36

FOTO: Astrobiolog je poskušal pripraviti zajtrk na Antarktiki

Facebook/All Day

Pri temperaturi minus 70 stopinj Celzija je pripravil zajtrk – vendar ga ni mogel pojesti ...

Cyprien Verseux je glaciolog in astrobiolog, ki je bil pred leti v enem najmanj naseljenih in odročnih krajev na svetu – globoko v najbolj negostoljubnem in hladnem delu celine. Tam je izvajal raziskavo. S svojim delom je skušal pomagati ugotoviti, kako se je zemeljsko podnebje spreminjalo v preteklosti in pomagati določiti možne spremembe v prihodnosti.

Da bi se ob delu tudi zabaval, je vodil blog, kjer je delil svoje trenutke med delom in življenjem v tem ekstremnem okolju.

Ekstremen mraz

Medtem ko se ponavadi v Sloveniji pritožujemo nad nekaj padci stopinj Celzija, je treba poudariti, da so Verseux in majhna skupina znanstvenikov bili strnjeni globoko v globino antarktične zime, kjer temperature strmoglavijo do minus 80 stopinj. Podnebne razmere so tako ostre, da nobena bakterija tam ne more preživeti.

"Devet mesecev na leto, pozimi, tega območja ni mogoče zapustiti ali doseči," je dejal Verseux. "Tako mrzlo je, da vozila ne morejo priti in oditi."

V odpravi je bilo 13 ljudi: tehniki, znanstveniki, kuhar in zdravnik. Zaradi puščavske pokrajine in pomanjkanja kisika v suhem zraku se znanstveniki opisali, da so se počutili kot v simulatorju. "To je najhladnejše območje na Zemlji," je pojasnil. 

To območje so za raziskavo izbrali, saj "raziskave, opravljene tukaj, dajejo neprecenljive informacije o podnebnih spremembah".

Priprava zajtrka na Antarktiki

Za popestritev se je Verseux odločil svoje oboževalce navdušiti s spektakularnimi fotografijami svojega kuharskega podviga v mrazu.

Fotografiral je različne vrste hrane, ko so podvržene nizkim temperaturam in ostanejo zamrznjene – pogosto kljubujejo gravitaciji. Ne verjamete? Poglejte:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol