5. 4. 2021, 06:00

Zbirka otroških knjig Cvetke Sokolov bogatejša za dve novi knjižici

profimedia

Pesnica, pisateljica, profesorica in prevajalka Cvetka Sokolov že več kot desetletje piše in ustvarja za otroke.

Začela je s prevajanjem iz nemščine in angleščine. Iz nemščine je prevedla knjigo Ingrid Kötter O super starših lahko samo sanjaš (1996), iz angleščine pa knjigo Anne Fine Zijalo (2000).

Prelomnica v življenju magistre znanosti pa je bilo rojstvo njenih dveh sinov. Pravljice in zgodbice, ki si jih je ob različnih priložnostih izmišljevala in jih pripovedovala sinovoma, je začela zapisovati. Glavna junaka njenih pripovedi sta največkrat kar njena otroka, dogodivščine pa so včasih resnične, včasih izmišljene.

Njene zgodbe, pesmi in slikopisi od leta 2003 redno izhajajo v otroških revijah Cicido in Ciciban.

Leta 2013 je izšel njen prvi mladinski roman, Kar ne ubije, za katerega je bila nominirana za nagrado modra ptica.

Pred dnevi sta pri Mladinski knjigi izšli dve njeni novi otroški knjigici.

Bilo je nekoč na deželi

»Imava prababico. Zelo je stara, a se vsega dobro spomni. Ko jo obiščeva, rada pripoveduje, kako je bilo v starih časih, ko je bila še otrok. Z babico se pogovarjava tudi, kako je v novih časih. Pravi, da so mnoge reči zdaj drugačne in se tako hitro spreminjajo , da jih včasih težko dohaja.«

Kartonka Bilo je nekoč na deželi otroke popelje v čase, ko so le redki imeli srečo, da so premogli radirko, šilčkov pa sploh še ni bilo, zato so svinčnike šilili kar nožičkom. Kdor je pisal grdo, pa jih je dobil kar s šibo po prstih. Otroci so se igrali z žogami in punčkami iz cunj, iz kosov lesa so rezljali pajacke, krave in voličke. Mama takrat dojenčka ni rodila v porodnišnici, ampak doma, ’v isti veliki sobi, kjer so spali tudi otroci’. To so bili časi, ko so otroci večino leta hodili bosi, šele ko je prvič snežilo so obuli čevlje.

V starih časih, ki se jih spomni le prababica, tudi ni bilo kopalnic. Kopali so se kar v kuhinji in samo enkrat na teden.

emka.si

Ker takrat še ni bilo pralnih strojev in sušilnikov, so ženske prale ob potokih, perilo posušile na vrvi in ga na koncu zlikale s starinskim likalnikom na oglje.

»Mnoge reči so zdaj drugačne,« reče prababica. »Tako hitro se spreminjajo, da jih včasih težko dohajam.«

Kako torej otroku razložiti spremembe v času? So bile šolske potrebščine vedno enake? Je mogoče, da so imeli včasih leseno puščico za svinčnik? Kakšne igre so se igrali otroci? So imeli res žogo narejeno iz cunj in si sami izdelali piščalke? Sedaj imamo po več parov čevljev, včasih pa temu ni bilo tako.

Kartonka Bilo je nekoč na deželi prinaša zanimive primerjave med življenjem včasih in sedaj. Otroci s prebiranjem teh slikopisov spoznajo, da se življenje skozi čas spreminja. Kartonka je odlična tudi kot izhodišče za mnogo pogovorov.

Sam, Sama

Si bila že kdaj sama doma? Kaj pa ti, si bil že sam doma? Pa tvoj prijatelj, se je že kdaj sam peljal z avtobusom? Prebral knjigo do konca? Morda bo prav ta vajina prva, ki jo bosta prebrala čisto sama. Ali skupaj, juhej! Tudi mamica in očka imata rada zgodbe? Lepo. Lahko jima katero prebereš, čisto sama, čisto sam.

Odlične kratke zgodbe Cvetke Sokolov so najprej izhajale v reviji Ciciban. Nagovarjajo prav vse otroke, ki želijo kaj narediti sami. Pa tudi tiste, ki so pri tem negotovi. Odrasli dobro poznamo to obdobje: »Bom sam, bom sama …« Lepo je, a včasih tudi naporno. Pomembno je, da otroke spodbujamo k samostojnim korakom. Tudi z dobrim leposlovjem. Odlično napisane in ilustrirane zgodbe bodo otroke zvabile v svet branja in odprle pogovor o odnosih v družini. Knjiga Sam, sama z velikimi tiskanimi črkami je primerna za prve samostojne bralne korake.

emka.si

Morda vas bodo zanimale tudi naslednje knjižne novosti za otroke:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.