M. M. | 25. 7. 2022, 10:45

Kaj je odločilo, da je Pogačar izgubil prvo mesto na dirki?

Profimedia

Pogled na 109. izdajo najbolj prestižne kolesarske dirke na svetu, ki je postregla tudi z rekordom.

Po 3328 kilometrih je skupina v nedeljo prečkala ciljno črto na Elizejskih poljanah. Jonas Vingegaard je osvojil rumeno majico pred dvakratnim prvakom Dirke po Franciji Tadejem Pogačarjem.

Poglejte si najbolj zanimive utrinke letošnjega Toura. 

Vingegaard prvi, Pogačar in drugi

V nedeljo je na Elizejskih poljanah pogled na stopničke Dirke po Franciji deloval kot deja-vu. Vingegaard in Tadej Pogačar, ki sta se lani borila za rumeno majico, sta znova zasedla prvi dve mesti, a obrnila položaj. Tadej Pogačar je kljub številnim napadom med dirko prvo mesto moral prepustiti Dancu, ki si je rumeno majico, izgubljeno na Col du Granonu, povrnil. 

Zmagovalec Vingegaard z več kot osmimi minutami in Pogačar s skoraj petimi minutami prednosti pred tretjim mestom, ki ga je zasedel Valižan Geraint Thomas, nista dovolila, da bi se drugi kolesarji vmešali v njun boj.

“Na začetku Dirke po Franciji smo se veliko pogovarjali o Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču. Med favoriti je bil omenjen tudi Jonas Vingegaard, a stopničko nižje, tudi v hierarhiji ekipe Jumbo-Visma. In potem se je zelo hitro sprevrglo v dvoboj. Bila sta dva kolesarja in ostali. Res sta bila nad vsemi," je dejal Thomas Voeckler, ki je za France Televisions komentiral dirko.

Pogačar je na koncu znova oblekel belo majico, ki označuje najboljšega mladega kolesarja na dirki.

Bolj izstopal od vodilnega dvojca

Ekipni kolega našega Primoža Rogliča Wout van Aert je osvojil prvo od svojih treh etapnih zmag ob vrnitvi karavane v Francijo, po odličnem solo napadu na obali Cap Blanc-Nez. Impresivno je, da je Belgijec, oblečen v rumeno majico, naslednji dan postal tudi vzoren soigralec, saj je zaščitil svoja kapetana v ekipi, preden je izgubil vodstvo v skupnem seštevku. 

Slovenec Tadej Pogačar iz ekipe UAE Team Emirates, Belgijec Wout Van Aert iz ekipe Jumbo-Visma in Danec Jonas Vingegaard iz ekipe Jumbo-Visma med 21. etapo, zadnjo etapo dirke, ki je potekala od Paris la Defense Arene do Elizejskih poljan.

Slovenec Tadej Pogačar iz ekipe UAE Team Emirates, Belgijec Wout Van Aert iz ekipe Jumbo-Visma in Danec Jonas Vingegaard iz ekipe Jumbo-Visma med 21. etapo, zadnjo etapo dirke, ki je potekala od Paris la Defense Arene do Elizejskih poljan.

Profimedia

Celo v gorah je nato van Aert redno kazal svojo zeleno majico na čelu dirke, pogosto v pravih potezah, a pripravljen upočasniti, da počaka in pomaga Jonasu Vingegaardu, da se upre napadom Tadeja Pogačarja. "Wout van Aert je impresiven, saj ni imel prostih dni. Bodisi je vodil ali delal za svojo ekipo. Bil je najbolj impresiven kolesar na tem Touru, bolj kot vodilna v skupnem seštevku," je predstave Belgijca komentiral Voeckler.

Za prestiž dirke poskrbijo tudi letala, ki nad Parizom ustvarijo kuliso z barvami francoske zastave.

Rekordna hitrost

Letošnja Dirka po Franciji je s povprečno hitrostjo 42,114 km/h najhitrejša v zgodovini. Ubežne skupine so redko videle ciljno črto, ne da bi jih dohitela glavnina, ki je vozila z "nadzvočno" hitrostjo.

Tudi na najdaljši etapi, med Binchejem in Longwyjem (219 kilometrov), zmagovalec Tadej Pogačar ni varčeval z močmi, saj je v povprečju vozil kar 49,4 km/h.

"Veter je pogosto potiskal kolesarje. Vodje ekip so velikokrat želeli uloviti ubežnike, kar je največjo skupino kolesarjev spodbudilo k pospeševanju, pri čemer ne smemo pozabiti omeniti evolucije opreme, ki je vse bolj učinkovita," je hitrost letošnje francoske pentlje analiziral Voeckler.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord