Jure Bohorič | 14. 4. 2023, 09:19

Plezalci in plezalke s smehom in prešerno voljo stran podili črne oblake, za katerimi se skriva nova sezona visokih pričakovanj

Grega Valančič/Sportida/Planinska zveza

Janja Garnbret in druščina so prepričani, da bodo tudi letos navduševali slovenske športne navdušence.

Zunaj je bilo turobno, znotraj živahno. Zunaj so padale debele dežne kaplje, znotraj je sem in tja po licih spolzela tudi kakšna solza. Od smeha, nikakor ne od žalosti. Čeprav je nebo jokalo, je bilo v četrtek v prostorih Planinske zveze Slovenije v Ljubljani živahno in veselo, da bi bilo težko bolj. Ko so mladi na kupu, je tako ali tako težko drugače, kot da v zraku ne bi bila zvrhana mera razposajenosti. In tokrat je bilo na kupu zares veliko mladih.

Grega Valančič/Sportida/Planinska zveza

Ko so se pred začetkom tiskovne konference ob skorajšnjem skoku v novo tekmovalno sezono športnega plezanja objektivom nastavili nadobudni plezalci in plezalke, so imeli fotografi kar nekaj težav, da so vse spravili v kader.

V boj za olimpijske igre

Skoraj 20 tekmovalcev in tekmovalk v vseh starostnih kategorijah je pozdravilo predstavnike sedme sile, ki so z zanimanjem prisluhnili željam, pričakovanjem in sanjam tistih, ki bodo - o tem smo prepričani - v prihodnjih tednih in mesecih še kako navduševali slovensko športno javnost.

Leto 2023 bo plezalcem in plezalkam prineslo ogromno takšnih in drugačnih izzivov, med drugim se bodo potegovali tudi za nastop na naslednjih poletnih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Parizu.

"Nedvomno bo svetovno prvenstvo v Bernu vrhunec nove sezone, kot bo to tudi zadnja koledarska tekma v Lavalu v Franciji, kjer bodo evropske kvalifikacije za olimpijske igre. Ti dve tekmi prinašata direktno uvrstitev na olimpijske igre v Parizu, kar je naš dolgoročni cilj. Letos so še posebej pomembne vse tekme svetovnega pokala, saj vsaka šteje za uvrstitev na končne olimpijske kvalifikacijske serije, ki bodo v začetku leta 2024 in prinašajo 10 mest za Pariz. Moja želja je seveda, da vsako tekmo odpeljemo dobro in že letos ulovimo kakšno olimpijsko vozovnico," je poudaril selektor reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Grega Valančič/Sportida/Planinska zveza

Ena glavnih adutinj za najbolj odmevne dosežke bo zvezdnica Janja Garnbret, ki pa še vedno ni povsem okrevala po poškodbi palca na nogi. To je razlog, zakaj bo izpustila uvod v novo sezono, ki se bo začela na Japonskem. Težave ima tudi Vita Lukan, ki si je februarja poškodovala koleno in je trenutno še vedno v fazi okrevanja po kirurškem posegu.

Brez velikih sprememb

V reprezentanci ni prišlo do posebej velikih sprememb. V novi sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Sara Čopar, Katja Debevec, Janja Garnbret, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Lucija Tarkuš ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Lovenjak Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik. Selektor je ob tem izpostavil, da bo postopoma v članske akcije vključil tudi nekatere mladince.

Grega Valančič/Sportida/Planinska zveza

"Na tekmo na Japonsko in v Južno Korejo se odpravljamo v postavi Katja Debevec, Mia Krampl in Sara Čopar pri dekletih ter Jernej Kruder, Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar in Luka Potočar pri fantih. Žal se nam tokrat še ne bo pridružila Janja Garnbret, ki uspešno sanira poškodbo, seveda pa bo tudi ona kmalu v polnem pogonu," se nadeja selektor Hren.

Garnbretova naj bi se v stene vrnila junija v Pragi.

Po Hačiodžiju na Japonskem bodo sledile balvanske preizkušnje v južnokorejskem Seulu (28.–30. april), Salt Lake Cityju v ZDA (19.–21. maj), Pragi (2.–4. junij) in italijanskem Brixnu (9.–11.6.), prvi preizkus v težavnosti pa bo v Innsbrucku, kjer bo tudi zaključek balvanske sezone (14.–18. junij).

Grega Valančič/Sportida/Planinska zveza

Tako selektor kot tudi vsi tekmovalci verjamejo, da bodo njihovi rezultati najmanj na ravni iz lanskega leta, ki je bilo za slovensko športno plezanje zares zelo uspešno. Janja Garnbret je postala trikratna evropska prvakinja in že šestič tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti. Luka Potočar je prvo zmago v svetovnem pokalu dosegel na premierni tekmi v Kopru, postal je evropski podprvak v težavnosti in sezono sklenil s skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti.

Anže Peharc je osvojil prvo uvrstitev na stopničke v balvanih na velikih tekmah z drugim mestom, Mia Krampl je postala evropska podprvakinja v kombinaciji. Poleg Garnbret in Luke Potočarja, ki sta bila skupna zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti, se je med deseterico skupnega seštevka v težavnosti uvrstila še Mia Krampl na sedmo mesto in Vita Lukan na deveto.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol