Jure Bohorič | 27. 10. 2023, 19:00

Maribor se v EON NextGen ligi bori za naslov prvaka, njegovi mladinci pa so barve Slovenije dostojno branili tudi v Evropi

NK Maribor

Nogometni klub iz Maribora se je po osamosvojitvi Slovenije dokazal kot najboljši in najuspešnejši slovenski športni kolektiv, že vrsto let pa na Štajerskem slovijo tudi po dobrem delu z mladimi.

Maribor. Glavno mesto Štajerske, drugo največje mesto v Sloveniji. In tudi prestolnica slovenskega nogometa. V Ljubljani se morda s tem ne bodo strinjali, toda dejstva govorijo jasno zgodbo. Od osamosvojitve dalje ga v deželici na sončni strani Alp ni bilo kluba, ki bi osvojil več naslovov državnega prvaka.

Maribor je bil najboljši kar 16-krat (Olimpija sedemkrat), hkrati so vijoličasti devetkrat osvojili pokalno lovoriko (Olimpija osemkrat) in bili štirikrat zmagovalci superpokala (Olimpija enkrat). Prav tako je Maribor edini slovenski klub, ki je kdajkoli zaigral v ligi prvakov (kar trikrat) in se hkrati uvrstil tudi v izločilne boje enega od evropskih pokalov (liga Europa, sezona 2013/14).

NK Maribor

Že desetletja je Maribor tudi klub, ki je pomagal vzgojiti številne vrhunske nogometaše, ki so slovensko zastavo pozneje visoko nosili tudi v dresih uglednih evropskih klubov. V zadnjem času nekateri sicer poudarjajo, da je kvaliteta dela z mladimi v štajerski prestolnici občutno padla, toda kljub vsemu je bil letos prav Maribor tisti klub, ki je slovenske barve zastopal v ligi prvakov za mlade

Vse selekcije v vrhu ligaških razpredelnic

Nadarjeni Štajerci so v tem tednu odigrali povratno tekmo prvega kroga proti Mainzu in v Nemčiji ostali neporaženi (1:1). Kljub vsemu to ni bilo dovolj za napredovanje, nemški prvak je zaradi zmage v Ljudskem vrtu napredoval s skupnim izidom 3:1.

Prav tako ni nepomemben pogled na lestvice državnih prvenstev od 15 do 19 let. Mladinska ekipa s tekmo manj na lestvici EON NextGen lige, ki od te sezone poteka pod pokroviteljstvom podjetja Telemach, zaseda drugo mesto, za vodilnim NK Brinje Grosuplje zaostaja le za točko. V kadetski ligi je Maribor četrti, za vodilnim Celjem zaostaja le za dve točki. Posebna zgodba je liga starejših dečkov (do 15 let), v kateri so nadobudni Štajerci na enajstih tekmah zabeležili enajst zmag, zabili 43 golov in jih prejeli le pet. Na združeni lestvici tekmovanj do 15 in 17 let je Maribor prepričljivo prvi, z dvema tekmama manj ima kar 11 točk naskoka pred Aluminijem.

To, kako dobro navsezadnje dela mladinska šola Maribora, razkriva podatek, ki ga je v intervjuju za Večer nedolgo tega razkril direktor pogona Sebastijan Harc. Vijoličasti so v zadnjih 11 letih s prodajo igralcev iz mladinske šole zaslužili od 13 do 15 milijonov evrov! 

Trener mladinske ekipe Dejan Dončić, ki se je letos poleti poslovil od Nove Gorice, kjer je vodil mladinsko šolo Gorice, je prepričan, da bo Maribor tudi v prihodnje še naprej vzgajal kvalitetne nogometaše.

NK Maribor

"Da imamo v našem klubu nemalo obetavnih fantov, smo navsezadnje dokazali na obeh tekmah lige prvakov za mlade. Čeprav nam je nasproti stal prvak velesile Nemčije, smo odigrali dva zelo dobra obračuna in potrdili, da se v Mariboru dobro dela z mladimi nogometaši," je za Metropolitan.si povedal trener trenutno – kot rečeno – drugouvrščenega kluba mladinske EON NextGen lige, ki je prepričan, da bo pravkar končana izkušnja na mednarodnem odru še dodatno motivirala njegove varovance: "Verjamem, da bo temu res tako. To, kar so doživeli, je nekaj edinstvenega, neprecenljivega. Liga prvakov za mlade je v organizacijskem smislu kopija lige prvakov za člane. Organizacija je na najvišji možni ravni, igralci so lahko dobili občutek, kako je, ko igraš na tako velikem odru. Poleg tega so dve tekmi odigrali v zares neverjetnem vzdušju. Upam si trditi, da takšnega v slovenski ligi ni, če seveda izključimo večni derbi in nekaj drugih največjih tekem v sezoni. Zaradi izkušnje, ki je za njimi, bodo brez dvoma postali boljši. Hkrati pa me v luči povedanega kot trenerja še kako veseli, da so moji varovanci proti prvaku Nemčije, za katero vemo, kaj pomeni v nogometu, na izjemen način predstavljali in zastopali svojo državo."

Cilji niso povezani le z rezultati

V Evropi je bilo lepo, dokler je trajalo, zdaj pa so Dejan Dončić in njegovi varovanci misli že usmerili v mladinsko EON NextGen ligo. In prav zato, ker so že doživeli ligo prvakov za mlade, bodo naredili vse, kar bo v njihovi moči, da bodo lahko (nekateri, vsi seveda ne) tudi naslednje leto zaplesali na mednarodnem odru. Tja vodi naslov prvaka; je za Maribor dosegljiv?

NK Maribor

"Ko prideš v Maribor, se o ciljih sploh ne pogovarjaš. Niso predmet debate, ker so že vnaprej jasno začrtani. Vsi dobro vemo, kaj želi Maribor. Kje želi biti. To je klub, ki vedno stremi le k najboljšemu. Seveda želimo biti prvaki, toda ob tem ne zanemarjamo tudi druge plati dela z mladimi. Naši cilji niso povezani le z rezultati, marveč tudi s tem, kako vzgojiti kar največ mladih nogometašev, ki bodo sposobni prestopiti v člansko nogomet in tam obstati," je poudaril Dejan Dončić, ki ga "prenova" mladinskega prvenstva veseli. Tudi zato, ker je samostojna mladinska liga (do letos je bila povezana s kadetsko) po zaslugi nekaterih novosti, ki jih je sprejela Nogometna zveza Slovenije, postala še bolj tekmovalna. 

Dobro, da so ves čas pod tekmovalnim pritiskom

"Kar zadeva naše dozdajšnje rezultate, so bile tudi tekme, s katerimi nisem bil najbolj zadovoljen, ampak morate vedeti, da je EON NextGen liga zelo nepredvidljiva. Vsak lahko premaga vsakega. Včasih ni bilo tako … Ne glede na stanje na lestvici se lahko proti vsakemu opečeš, če nisi stoodstoten. Če se le za trenutek preveč sprostiš, jih lahko dobiš po glavi. Zmagaš lahko le, če si stoodstoten. Ampak to je za mlade fante zelo dobro, saj so ves čas pod tekmovalnim pritiskom. Vedno morajo dati vse od sebe, tako pa je navsezadnje tudi v članskem nogometu," je pojasnil 51-letni Ljubljančan, ki je bil svoj čas tudi sam uspešen nogometaš. V Prvi ligi Telemach je odigral 89 tekem in dosegel devet zadetkov, med drugim je igral tudi za Koper in Olimpijo.

NK Maribor

V tistih letih, ko se je aktivno podil za žogo, slovenski nogomet ni užival pretirane medijske pozornosti. Slovenska liga je bila deležna mačehovskega odnosa tudi s strani televizijskih postaj, prenosi tekem niso bili nekaj tako samoumevnega kot zdaj, ko se na TV-ekranih predvajajo tudi tekme mladinske EON NextGen lige. Dejan Dončić je prepričan, da je večja medijska pozornost, ki jo je po novem deležna mladinska liga, dodaten plus pri odraščanju mladih fantov.

Vidi se, da so zadovoljni, ker so na televiziji

"Mladinska liga mora biti v prvi vrsti priprava za članski nogomet, zato jo je treba slednjemu tudi čim bolj približati. Vse to, kar se dogaja v zadnjem času, je pozitivno in zelo dobro. Fante dejstvo, da so njihove tekme v neposrednih prenosih, še bolj motivira. Po tekmah prav tako dajejo intervjuje, čemur pred tem ni bilo tako. Tudi s pomočjo tega rastejo kot osebe. So hkrati bolj prepoznavni in vse to je del odraščanja, del razvoja," je razpredal Dejan Dončić, ki pravi, da so se najstniki hitro privadili na spremembe: "Na začetku je morda bilo nekaj težav, sploh pri tistih mlajših oziroma tistih, ki so še v fazi dozorevanja. Ampak so se res hitro privadili. Vidi se, da so zadovoljni, ker so na televiziji … In če se govori o njih. So v letih, ko jim takšne stvari godijo. Sem in tja se najde kdo, za katerega vse skupaj predstavlja pritisk, ampak opažam, da se dobro borijo z njim."

Eden od ciljev prenove mladinske EON NextGen lige je seveda tudi, da bi iz slednje v članski nogomet v prihodnje prišlo kar največ kvalitetnih posameznikov, ki bi posledično dvignili raven celotnega slovenskega nogometa. Dejan Dončić verjame, da je začrtana pot prava, a hkrati poudarja, da je treba biti hkrati pri delu z mladimi predvsem potrpežljiv.

NK Maribor

"Trenerji – in pri tem prav nič ne bežim od odgovornosti – delamo napako, ker morda nekoliko prehitro pričakujemo preveč od teh mladih fantov. Ko nekdo pokaže zvrhano mero talenta, ko že podpiše profesionalno pogodbo, potem se marsikomu zdi samoumevno, da bi že moral biti profesionalec v vseh pogledih te besede. Ampak ne glede na vse govorimo o fantih, o najstnikih, med katerimi pa so – jasno – gromozanske razlike. Nekateri hitro dozorijo, spet drugi potrebujejo več časa. Nekateri tudi občutno več časa. Zato je treba biti potrpežljiv. Velikokrat se splača čakati nanje. Predvsem pa jih ne smemo postavljati pod prevelik pritisk, saj se nekateri pod njim preprosto zlomijo. Če ima nekdo potencial, če nekdo premore nesporno kvaliteto, se ga splača počakati, da odraste tudi osebnostno. V tem času pa moramo trenerji z njimi delati na tem, brez katerega v nogometu ne gre: na tehniki in taktiki, na nogometni inteligenci, na razmišljanju, na hitrosti. Glede vsega naštetega imamo kot država ogromno manevrskega prostora," je prepričan Dejan Dončić, ki ne dvomi, da Maribor nudi kvalitetno okolje za razvoj mladih glede vsega opisanega.

Nekateri bodo čez 10 let uspešni direktorji

"Kritiko bodo vedno obstajali, opozicija prav tako. Toda iz prve roke lahko rečem, da je v Mariboru mladinski pogon na zares zelo, zelo visoko ravni. Klub je odlično organizirano, kar je pri delu z mladimi seveda zelo pomembno. Funkcije so primerno razdeljene, vsak ve, kaj mora početi in se hkrati lahko ukvarja zgolj s tem. Ampak kot rečeno – vedno se bo našel kdo, ki mu kaj ne bo všeč. Na to ne moremo vplivati, rezultati pa povejo marsikaj. In rekel bi, da so selekcije mladinskega pogona v tem pogledu že nekaj časa zelo uspešne," je poudaril Dejan Dončić, ki se zaveda, da vsi njegovi varovanci ne bodo nogometni zvezdniki, a v isti sapi poudarja, da z mladimi fanti ne dela zgolj zaradi tega.

"Nekateri bodo čez 10 let tudi uspešni direktorji in prepričan sem, da bodo tedaj priznali, da so jim prav nogometna leta dala marsikaj koristnega na njihovi življenjski poti. Biti nogometaš ne pomeni zgolj brcati žogo. Nogomet ti da tudi marsikaj drugega: delovne navade, disciplino, red organiziranost in občutek za timsko delo. Zato tudi rad poudarim: trenerji ne vzgajamo zgolj nogometašev. Vzgajamo ljudi. Trudimo se, da bi ti otroci iz sebe naredili nekaj več. In je povsem vseeno, kje. Ali v nogometu ali na kateremkoli drugem področju," je zaključil Dejan Dončić.

@metropolitan.si Luka in Tine iz Maribor, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako zelo strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol