Uredništvo | 1. 3. 2024, 13:03

Navdihujoči Tim Marovt premika meje: razkril, po katerem dosežku se namerava upokojiti – in kakšen prijatelj je Luka Dončić

Instagram/timmarovt

"Potreboval sem osem let, da sem prehodil prvih pet kilometrov, ljudje pa želijo obupati po štirinajstih dneh," pravi Marovt, ki je pri dvanajstih letih med deskanjem utrpel poškodbo hrbtenice in pristal na invalidskem vozičku.

Tim Marovt je mlad športnik, po katerem bi se lahko zgledovali vsi, ki nimajo motivacije ali volje za šport ali pa so prepričani, da se nečesa preprosto "ne da".

Kot smo že poročali, se je pri dvanajstih letih poškodoval med deskanjem na Havajih: zaradi hiperekstenzije hrbtenice je pristal na invalidskem vozičku, a četudi so mu zdravniki napovedali malo možnosti za okrevanje, danes teče na maratonih, smuča, vozi avto in še marsikaj drugega.

O svoji navdihujoči poti je podrobneje spregovoril v zadnji epizodi Underdog podkasta, ki ga vodi Jure Laharnar.

Med drugim je dejal, da je do njegove udeležbe na maratonih prišlo bolj po naključju, pred poškodbo je namreč sovražil tek in preteči katerega od maratonov nikoli ni bila njegova življenjska želja.

"Kako sploh prideš do tega, da si na invalidskem vozičku in kar naenkrat vstaneš?" ga je vprašal voditelj.

"Ne zgodi se čez noč, to je proces, ki traja. Tudi ko narediš pol koraka, to še ne pomeni, da lahko hodiš. Tudi ko sem enkrat lahko hodil z berglami, sem imel še vedno voziček v avtu, za vsak slučaj, če bi se utrudil, če bi bilo predaleč za hoditi in tako dalje.

Po letu in pol sem bil malo bolj samostojen na berglah, ampak to še ne pomeni, da sem šel lahko do trgovine, mogoče do avta ... zato je zelo težko definirati, kdaj sem spet shodil. Najprej sem se plazil, potem sem vstal, ni bilo pa nekega dneva, ko bi lahko rekel, da zdaj pa hodim. En dan lahko narediš dva koraka, potem pa spet samo pol," je opisal športnik. 

"Potreboval sem osem let, da sem prehodil prvih pet kilometrov, ljudje pa želijo obupati po štirinajstih dneh," še pravi.

Morda vas zanima tudi:

Praznuje obletnico poškodbe

Priznal je, da mora kljub napredku, ki ga je naredil v tem času, še vedno razmišljati, kako bo premikal noge, da ne pride do padca, kako se bo raztegoval, oblekel – njegov cilj je, da pride do točke, ko večina tega ne bo več potrebna.

Kljub temu vsako leto praznuje obletnico svoje poškodbe, saj je zanj to dogodek, zaradi katerega je moral odrasti čez noč, kar ga je oblikovalo v osebo, kakršna je danes. "Zaprlo se mi je sicer veliko športnih vrat, vendar pa odprlo ogromno drugih, ki se mi verjetno nikoli ne bi."

Njegovi cilji za prihodnost so tudi pomagati drugim s pomočjo svoje metode, upokojil pa se bo, je dejal, ko bo odtekel pet največjih maratonov: London, Boston, New York, Chicago in Berlin, ter ko se bo vrnil na Havaje, lokacijo, kjer se je poškodoval, in se tam udeležil Ironmana, enega najtežjih enodnevnih tekmovanj na svetu.

"Dončić je faca"

Marovt je sicer v podkastu razkril še eno zanimivost: da prijateljuje z Luko Dončićem, ki ga je obiskal tudi v ZDA, v Dallasu, kjer je praznoval tudi svoj 21. rojstni dan. Odločil se je, da bo združil prijetno s koristnim in je tam odtekel še maraton, ogledal pa si je tudi dve tekmi.

S košarkarskim superzverzdnikom se poznata že dolgo časa, delita si tudi trenerja. "Faca je," je dejal Marovt. "Ravno takrat, ko sem bil na obisku, je postal očka, ima se dobro. Sicer ga tempo ves čas priganja, ampak je super. Naše druženje je vedno sproščeno, ne nazadnje je to dolgo poznanstvo, smo bolj na ti."

Povedal je še, da je šele ob zadnjem obisku nastala njuna prva skupna fotografija, saj ob prejšnjih druženjih o fotografiranju nista ravno razmišljala. "In potem so to seveda vsi pograbili in me spraševali, joj, od kod ti poznaš Luko ... poznam ga že leta. (smeh)"

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol