18. 4. 2023, 15:25 | Vir: STA

Meta Hrovat se je dokončno odločila: vrnila se bo na bele strmine

Žiga Živulovič jr./Bobo

25-letna Gorenjka se je kljub hudemu padcu resno spogledovala z vrnitvijo v tekmovalno areno. Zdaj se je odločila: znova bo nataknila smuči.

Smučarka Meta Hrovat je tekmovalno pot končala že oktobra lani. "To ni žalostno slovo, stara sem 24 let, v življenju me čaka še marsikaj zanimivega," je pojasnila svojo odločitev.

V sredini januarja je na turni smuki pri spustu z Male Ponce hudo padla in z glavo trčila v skalo, smo poročali. Priznala je, da jo je dogodek postavil na trdna tla: nepričakovano, nesreča ji ni nagnala strahu v kosti, temveč se je po njej ponovno začela zavedati, da je smučanje njen način življenja.

Prekinila upokojitev

Zdaj je sporočila novico, o kateri se je že kar nekaj časa šušljalo: prekinila bo upokojitev in se vrača v tekmovalno smučanje. Znova bo del najboljše slovenske ženske reprezentance za svetovni pokal v alpskem smučanju. 

Profimedia

Vrnitev veleslalomistke v tekmovalni pogon je potrdil vodja slovenskih smučarskih reprezentanc Janez Slivnik. Čeprav je Hrovatova lani oktobra nepričakovano končala kariero, ji vodstvo reprezentanc ni zaprlo vrat ter je bilo ves čas naklonjeno njeni vrnitvi v tekmovalni pogon.

Hrovatova bo sicer kot poškodovanka izgubila nekaj startnih mest. Oktobra v Söldnu na veleslalomskem uvodu svetovnega pokala pa bo še vedno lahko startala okoli 20. mesta. "Poškodbo kolena je sanirala v celoti, tudi zadnja poškodba ji ne dela težav, kondicijsko pa Meta nikoli ni bila sporna," je še dejal Slivnik.

Rotacije na trenerskih mestih

To niso edine spremembe v sestavi reprezentanc za tekmovalno sezono 2023/24. Vodstvo reprezentanc se je po koncu sezone, ki je bila ena uspešnejših, odločilo za nekaj rotacij na trenerskih mestih.

Glavni trener ženske ekipe za tehnični disciplini bo po novem Grega Koštomaj, ki je bil doslej vodja moške ekipe za hitri disciplini. Koštomaj bo po novem odgovoren za program Ane Bucik in Andreje Slokar, ki se vrača po poškodbi. V ženski ekipi za slalom in veleslalom bo kot trener še naprej deloval tudi Denis Šteharnik, ki bo skrbel za izvajanje programa Mete Hrovat in Neje Dvornik.

Ženski ekipi za tehnični disciplini se bosta vključevali tudi tekmovalki ekipe evropskega pokala Anja Oplotnik in Nika Tomšič. Za to ekipo bo skrbel Aleš Valenti.

Potrdili so tudi zamenjavo v ekipi Ilke Štuhec, ki deluje po samostojnem programu. Vodja ekipe Štuhec bo še naprej njena mama Darja Črnko, Marko Vukičević, ki se je v minuli sezoni pridružil ekipi Štuhceve kot trener, v novi sezoni ne bo več del ekipe slovenske smukaške šampionke. Kot je potrdil Slivnik, si želijo, da bi Vukičević pomagal kot trener Koštomaju.

Za moško ekipo za hitre discipline bo po novem kot glavni trener skrbel nekdanji vrhunski superveleslalomist Aleš Gorza, ki je doslej delal kot trener s Koštomajem, pomočnik Gorze bo Maj Mlakar, ki bo skrbel tudi za servis smuči Nejca Naraločnika.

V ekipi bodo še naprej Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik, v ekipo je uvrščen tudi Boštjan Kline, ki pa še ni končal rehabilitacije po poškodbi.

Tudi v novi sezoni bo za program najboljšega slovenskega veleslalomista Žana Kranjca skrbel Klemen Bergant. Vodstvo reprezentance se v ta uspešen dvojec, ki je pripeljal do olimpijskega veleslalomskega srebra, ni odločilo posegati.

Moški ekipi za tehnični disciplini pa se bo iz ženske ekipe pridružil Poljšak, ki bo skrbel za moški slalomski del. Poleg Kranjca sta v tej ekipi tudi Štefan Hadalin in Tijan Marovt.

Moško ekipo za evropski pokal bo vodil Rok Šalej, v njej pa bodo Rok Ažnoh, Anže Gartner in Miha Oserban.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.