4. 1. 2024, 08:25 | Vir: STA

Slovenska favoritinja za stopničke ne bo tekmovala na Zlati lisici

Profimedia

V Kranjski Gori bodo nastopile Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik in Nika Tomšič.

Zadnja Slovenka, ki se lahko ponaša s stopničkami na tekmah svetovnega pokala alpskih smučark v Kranjski Gori, je Meta Hrovat. Na domači strmini je bila dvakrat tretja v letih 2020 in 2021.

Hrovatova drugo leto zapovrstjo ne bo nastopila na Zlati lisici. Njeno zdravstveno stanje še ni tako dobro, da bi lahko tekmovala.

Ni veliko možnosti za vrnitev na bele strmine

Vse manj možnosti je za Hrovatovo, da bi se lahko kmalu vrnila nazaj v tekmovalno karavano. Na Smučarski zvezi Slovenije so do zadnjega puščali odprte možnosti za njen nastop na Zlati lisici, vendar pa 25-letna domačinka iz Podkorena še ni pripravljena na izzive, ki jih prinašajo tekmovanja najvišje ravni.

Meta Hrovat

Meta Hrovat

Katja Kodba/STA

Hrovatova je na Zlati lisici v Kranjski Gori nazadnje tekmovala pred dvema letoma. Sezono 2021/22, ki jo je zaznamovala nič kaj uspešna menjava trenerja, je končala z veleslalomom v Lenzerheideju 6. marca 2022 s padcem in odstopom v drugi vožnji. Ob padcu je dobila močan udarec v kost na desni nogi ter predčasno končala sezono.

Konec oktobra 2022 je sporočila, da končuje tekmovalno kariero. Po koncu pretekle sezone je odločitev o upokojitvi preklicala in napovedala, da se vrača v reprezentanco. A je njena vrnitev za zdaj v fazi mirovanja. "Njeno stanje je nespremenjeno, tako da je težko karkoli reči o tem, kdaj bi se lahko vrnila nazaj na sneg na treninge oziroma tekmovanja," je dejal vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS Miha Verdnik.

Slovenke, ki bodo nastopile na Zlati lisici

Ob odsotnosti Hrovatove so v vodstvu panoge priložnost ponudili 23-letni Niki Tomšič, članici ekipe za evropski pokal, za katero je osem nastopov v svetovnem pokalu, tudi dva na vitranški strmini, a za zdaj brez preboja v finale. Mariborčanka, ki ima sicer, kot sama pravi, raje slalom kot veleslalom, bo nastopila na obeh tekmah Zlate lisice, na sobotnem veleslalomu in nedeljskem slalomu. Na obeh bo tekmovala z visokima startnima številka, zato si želi, da bi proga zdržala in nudila dobre pogoje tudi, ko se bo sama pognala s starta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nika Tomšič (@nikatomsic)

Veliko izbire v reprezentanci niso imeli. Edina, ki bi lahko iz ekipe za evropski pokal ob Tomšičevi tekmovala v svetovnem pokalu, je trenutno poškodovana Anja Oplotnik. Tomšičeva se bo v domači zasedbi za Zlato lisico pridružila standardnim članicam slovenske ekipe za svetovni pokal Ani Bucik, Andreji Slokar in Neji Dvornik, ki bodo prav tako tekmovale na obeh tekmah.

"Želimo si, da bodo punce v obeh disciplinah prišle v drugo vožnjo in da v Kranjski Gori naredijo rezultate sezone," je razkril Verdnik, ki je prepričan, da se forma pri vseh dviguje. "Tekmovalke so trenirale v dobrih pogojih, vožnje na treningu so boljše, ni pa še toliko samozavesti, ki bi jim pomagala prenesti dobre vožnje s treningov na tekmo. Punce teren v Kranjski Gori poznajo najbolj od vseh, tudi trenerji dobro poznajo teren, že zato se veselimo domače tekme. Cilji morajo biti visoki in stremeti moramo k temu, da bodo tu naše smučarke dosegle najboljše izide v sezoni do zdaj," je napovedal Verdnik.

Pred tekmo smučarke ne bodo dobile priložnosti za trening na progi. Organizatorji Zlate lisice so petkov trening s prostim smučanjem na tekmovalni progi namreč odpovedali, saj želijo ohraniti snežno podlago v kar se da dobrem stanju za tekmo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol