N. V. | 13. 8. 2023, 20:59

FOTO in VIDEO: Poplave so uničile tudi smučarske skakalnice (kje bodo vadili naši športniki?)

Facebook/Mengeški Orli

Zaradi uničenih športnih objektov so že odpovedali nekatere tekme.

Obsežne poplave, ki so pred tednom dni zajele večji del Slovenije, so povzročile tudi škodo na mnogih športnih objektih, med drugim tudi na smučarskih skakalnicah. "Da se bo vsa škoda sanirala in bo spet tako, kot je bilo, bo preteklo kar nekaj časa," je za Sportklub ocenil vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije Gorazd Pogorelčnik.

Skakalnica v Mengšu

O najhujši škodi poročajo iz smučarsko skakalnega kluba Mengeš. Tam je bilo opreme za približno 14 tisoč evrov. Voda je odnesla vse.

Poleg mengeškega kluba je naravna katastrofa močno prizadela še klube iz Mislinje, Raven na Koroškem, Žirov in Ljubnega ob Savinji. Skakalnice je splazilo, voda je odtrgala plastiko in ograje ob napravah, nanje je nanesla tudi veliko materiala. Poplavilo je veliko objektov, ki so namenjeni predvsem vadbi mlajših tekmovalcev.

Kje bodo vadili naši športniki?

Vsi klubi, ki se niso soočili s hudimi poplavami, so takoj v brezplačno uporabo ponudili svoje objekte in opremo, tako da bodo lahko treningi naših športnih smučarskih skakalcev potekali normalno. "Težava je pri najmlajših, ki se bodo morali voziti drugam in bodo pri tem izgubili kar nekaj časa, saj so ostali brez objekta pred domačim pragom," pojasnjuje Pogorelčnik.

Sanacija objektov

Da se bo vsa škoda sanirala in bo spet tako, kot je bilo, bo preteklo kar nekaj časa. "V predelih države, kjer imajo ljudje največ težav, kot sta Komenda, Mengeš in Ljubno ob Savinji, bomo s sanacijo začeli šele septembra, ko se zadeve umirijo," je povedal vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije.

V Žireh, kjer je bilo manj težav, se je klub sicer hitro organiziral in velik del nastale škode z lastnimi rokami že odpravili.

Odpovedane tekme

V zibelki ženskih smučarskih skokov so odpovedali tako FIS pokal za moške in celinski pokal za ženske, ki sta bila na sporedu septembra.

Na veliki skakalnici v Ljubnem ob Savinji, kjer poteka tudi svetovni pokal za smučarke skakalke, je od 80 metrov dalje voda zalila vse in dvignila plastiko. Ta je plavala na vodi in vprašanje, kakšna je sedaj podlaga spodaj. V iztek je naneslo tudi veliko mulja in blata.

Poleg tega se je utrgalo nekaj plazov, eden povsem neposredno pod sodniškim stolpom, drugi pa na vrhu zaletišča.

Tretja velika stvar pa je popolnoma zasuta cesta od klubske hiše do vrha zaletišča, po katerem tekmovalce vozijo na start, je pojasnil predsednik organizacijskega komiteja tekem za svetovni pokal za ženske na Ljubnem Rajko Pintar. Poplavljeno je celotno področje, kjer na tekmah navijajo gledalci in kjer so postavljeni šotori ter tekmovalna vas.

Kljub temu pa je po besedah Pintarja bojazen, da bi januarja odpadla tekma svetovnega pokala, vsaj zaenkrat odveč: "Do svetovnega pokala konec januarja bomo sanirali vso škodo in v nobenem primeru tekma vsaj zaenkrat ni pod vprašajem. A zdaj je veliko pomembneje reševanje tistih, ki so v poplavah izgubili vse, kot pa sanacija same skakalnice."