31. 5. 2022, 18:07

Carski rez v Sloveniji: tabu ali izbira? To so znane Slovenke, ki so o njem ISKRENO spregovorile

Instagram/Jerica Zupan

Število carskih rezov po svetu narašča, saj se vse več žensk predvsem v ZDA odloča za tak način poroda. Kaj pa pri nas? Zanimalo nas je, ali se lahko nosečnica sama odloči za tovrsten način poroda in tudi, katere Slovenke so to izkušnjo že imele. 

Pri carskem rezu gre za poseg, pri katerem se nosečnici naredi kirurški rez trebušne stene v spodnjem delu trebuha in maternice, skozi katerega se nato lahko rodi otrok.

Nekateri zmotno mislijo, da je postopek carskega reza (angleško Caesarean section ali C-section) ime dobil po rimskem cesarju Juliju Cezarju. A kot pojasnjujejo zgodovinarji, je bilo ravno obratno. Na tak način je bil zelo verjetno rojen eden od Cezarjevih prednikov, in ne on sam. Latinski glagol caedere sicer pomeni rezati. 

Carski rez se na željo pri nas ne izvaja

V Sloveniji se naravni oziroma vaginalni porod še vedno smatra za bolj varnega tako za porodnico kot za otroka,  zato se carski rez na željo porodnice načeloma ne izvaja.

V Sloveniji morajo za carski rez obstajati zdravstveni razlogi.

Čeprav v zadnjih letih številke s cesarskim rezom opravljenih porodov v Sloveniji naraščajo, se ta pri nas opravlja samo v primeru, ko je nujen. In sicer, kadar med samim porodom pride do tveganja za plod ali tveganja za nosečnico.

Za carski rez se lahko zdravnik skupaj s pacientko odloči že med nosečnostjo. Gre za napovedani oziroma elektivni carski rez.

Razlogi zanj so različni, od nesorazmerje med plodovo glavico in medenico, prečno lego ploda, ki ga ni mogoče obrniti, ali hudo bolnega ploda, ki ne bi prestal vaginalnega poroda. 

Profimedia

Porast številk v ZDA in Latinski Ameriki

Ugledna medicinska revija Lancet je leta 2018 objavila izsledke raziskave, katere rezultati so pokazali, da se v Ameriki kar eden od treh otrok rodi s carskim rezom. Zdravniki naj bi se za to celo odločili še preden se sploh začne porod.

Izvajanje carskih rezov se je tudi sicer v zadnjih 20 letih po svetu podvojilo. V nekaterih državah je stanje "alarmantno", opozarja raziskava medicinske revije. Sploh v Latinski Ameriki in karibskih državah se carski rez pri porodu izvaja desetkrat pogosteje kot drugod po svetu.

Medtem je druga skrajnost Sudan in države podsaharske Afrike, kjer tega življenjsko nujnega medicinskega posega sploh ne izvajajo, saj nimajo ustreznega kadra.

Slovenke iskreno o carskem rezu

Medtem je v nekaterih državah, pogosto tudi pri nas, rojstvo otroka s carskim rezom še vedno označeno kot "lažja oblika poroda". Zato se vse več znanih Slovenk odloča, da o tem tudi javno spregovorijo.

Profimedia

Ena od njih je tudi pevka Lea Sirk, ki je lani novembra s carskim rezom rodila sinčka Taia. Kot je povedala za revijo Lady, je poseg pustil posledice, saj po njem ni mogla zapeti tako kot pred posegom.

"Vsak dan znova prebujam celoten pevski aparat s podpornimi mišicami, da bom nared za nadaljnje pevske projekte. V predelu trebušne prepone me še vedno prevevajo občutki, da so notranji organi po posegu malce razmetani, a to je povsem naravno," je takrat povedala Lea.

Svojo izkušnjo s carskim rezom je v preteklosti delila tudi slovenska starleta Anja Jenko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Jenko (@anjajenko)

O rojstvu sina Liama je dejala: "Želela sem roditi po naravni poti, vendar ni šlo drugače. Po 13 urah popadkov vendarle nisem bila dovolj odprta, zato so morali narediti carski rez." 

Anja je nadaljevala: "Dali so mi uspavalo in ob porodu me ni nič bolelo. A ko sem se zbudila, nekaj tednov nisem mogla vstati iz postelje. Bolečine so bile grozljive. Tri tedne nisem mogla prijeti otroka tako, da bi ga iz posteljice dvignila sama.

Da je tudi "carski rez porod", pa je ob rojstvu sina povedala radijska voditeljica Jerica Zupan.

S partnerjem sta sina poimenovala Mars Tai. Radijka je na Instagramu ob njegovem rojstvu s carskim rezom delila zelo ganljiv zapis: "Poskrbel je za nepozaben prihod in brezpogojno ljubezen. Mamino in atijevo srce je polno. Dobrodošel najin mali princ."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jerica Zupan❤️Timo & Mars (@jericazupan)