N. V. | 5. 7. 2022, 22:31

Stavimo, da klime ne znate uporabljati pravilno. Tukaj so nasveti

Profimedia
Stavimo, da klime ne znate uporabljati pravilno. Tukaj so nasveti (foto: Profimedia)

Ste prepričani, da znate pravilno in ekonomično uporabljati klimatsko napravo? 

V vročih poletnih dneh si marsikdo življenja brez klimatske naprave ne zna več predstavljati.

Če dajete prednost udobju pred denarnico in imate ves dan vključeno klimatsko napravo, občutno povečate tudi svoj prispevek h globalnim podnebnim spremembam.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili nekaj nasvetov, kako se ohladiti s klimatsko napravo in pri tem  porabiti čim manj električne energije. V pomoč so vam lahko tudi upravljanje klimatske naprave na daljavo.

Uporabni nasveti za ekonomično uporabo klime:

  • Največ 24 ali 25 stopinj Celzija – Temperatura v prostoru naj bo največ za 6 do 8 stopinj Celzija nižja kot na prostem. Če je torej zunaj 32 ali 33 stopinj Celzija, hlajenje klimatske naprave nastavite na največ 24 ali 25 stopinje Celzija. V prvi vrsti zaradi zdravja, poleg tega pa vsaka stopinja nad 25 stopinj Celzija pomeni od 6- do 8-odstotni prihranek pri stroških za elektriko na letni ravni.
Profimedia
  • Dlje časa z manjšo močjo – Če lahko klimatsko napravo upravljate na daljavo, jo vključite vsaj kakšno uro pred prihodom domov, pri čemer upoštevajte navodila prejšnjega nasveta. Manj energije porabi, če dlje časa deluje nastavljena na višjo temperaturo, kot če deluje krajši čas s polno močjo.
  • Zaprite okna in vrata – Ko klimatska naprava deluje, naj bodo okna zaprta. Zastrite jih z žaluzijami, roletami ali drugimi senčili, da preprečite pasivno ogrevanje prostora. Zračite zvečer oziroma ponoči, ko se na prostem nekoliko ohladi.
Profimedia
  • Redno čiščenje in vzdrževanje – Za učinkovito delovanje klimatske naprave sta nujna redno vzdrževanje in čiščenje. Enkrat na leto je treba očistiti filtre, skozi katere potuje zrak, zamašeni namreč povečajo rabo energije za pet do 15 odstotkov, poleg tega so glavni krivec za slabše delovanje in neprijetne vonjave, saj zadržijo največji del umazanije, prahu in mikroorganizmov.
Profimedia
  • Če o klimatski napravi šele razmišljate – Izberite ustrezno močno glede na velikost in druge značilnosti prostora, ki ga nameravate hladiti. Prešibka naprava bo ves čas delovala s polno močjo, da bo prostor ohladila na želeno temperaturo, zato bo porabila več elektrike. Notranja in zunanja enota morata biti nameščeni na ustrezno mesto in pravilno, da bo klimatska naprava učinkovito delovala. Tako bo prej in lažje dosegla ustrezno temperaturo v prostoru, posledično pa porabila manj energije. Razdalja med obema enotama naj bo čim krajša.
  • Notranjo enoto namestite v prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu oziroma vročini. Ko bo ta ohlajen, bo tudi v drugih prostorih prijetneje. Bližina virov toplote ni ustrezno mesto za namestitev notranje enote, saj ima ta vgrajen termostat, po katerem se ravna pri vzdrževanju nastavljene temperature. Tudi namestitev nad vrati, ki se pogosto odpirajo, ni najboljša odločitev. Vsakokrat, ko se bodo vrata odprla, bo začela pospešeno delovati.
  • Pretok zraka v bližini notranje enote mora biti neoviran. V nasprotnem primeru bo njen izkoristek slabši. Torej ne nad omaro, za zaveso ali v ozek hodnik.

 

  • Namestitev notranje enote na hodnik z namenom, da bi se "rešili" vročine v vseh sobah, v katere vstopamo s hodnika, ni rešitev, še zlasti, ker hodnik običajno ni neposredno izpostavljen vročim sončnim žarkom. Klimatska naprava bo tako razmeroma hitro ohladila hodnik na nastavljeno temperaturo in se izključila, v preostalih prostorih pa bo še vedno (pre)vroče. Znižanje nastavljene temperature zgolj poveča porabo energije in poslabša izkoristek naprave, pogosto izklapljanje pa lahko skrajša njeno življenjsko dobo.
  • Zunanja enota naj bo čim bolj zaščitena pred neposrednim sončnim obsevanjem, ki lahko poveča rabo energije za približno deset odstotkov.

Ali ste vedeli?

Z zvišanjem nastavljene temperature hlajenja s 23 stopinj Celzija na 25,5 stopinje Celzija in 50-odstotne relativne vlažnosti na 55-odstotno se lahko poraba energije zmanjša za približno 13 odstotkov, ne da bi pri tem trpelo udobje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.