Amanda Buhinjak | 24. 4. 2023, 20:00

Nataša Pirc Musar si želi kljub hudemu tempu ostati zvesta sebi: priznala nam je, katero jed bi lahko jedla do konca življenja

Aleksandra Saša Prelesnik/fotomontaža

"Če želim biti dobra predsednica, moram ostati Nataša," je za našo rubriko Rok uporabe brez ovinkarjenj spregovorila predsednica Republike Slovenije. Z nami je delila zgodbe o svojih kuharskih navdihih in z močnimi besedami spodbudila k premisleku o tem, zakaj se spremembe na področju zavržene hrane začnejo z vsakim izmed nas. 

Nataša Pirc Musar je 13. novembra lani, po dvojnem boju s kandidatom za predsednika Anžetom Logarjem, zmagala bitko. Postala je prva predsednica države, želje po tem ni nikoli skrivala: "V predsedniško kampanjo sem šla z željo po zmagi, tega nikoli nisem skrivala. Seveda pa si tega ne moreš samo želeti ali pričakovati, potrebnega je bilo predvsem ogromno garanja," je povedala za rubriko Rok uporabe na Metropolitan.si 

Od 23. junija lani pa vse do razglasitve rezultatov si je vzela le štiri proste dni. Njen cilj je bil torej kristalno jasen vsakemu, ki jo je spremljal. "Preučila sem ogromno gradiva z različnih področij ter se udeležila praktično vseh možnih soočenj. Izjemno sem hvaležna, da so mi prebivalke in prebivalci namenili tako široko podporo, ki jo sprejemam s ponižnostjo, ter se zavezujem, da bom garala, da to zaupanje tudi upravičim." 

Borut Živulovič/BOBO

Z natančnostjo je preučila vse nove naloge, ki ji jih je prinesla nova funkcija, že pred formalnim vstopom v kampanjo, a je praksa drug svet od teorije. "Zdaj sem predsednica že nekaj več kot 100 dni, pa se mi zdi, da sem tukaj že eno leto. V tem času smo naredili že ogromno stvari. Sestala sem se že z več kot 30 tujimi državniki – predsedniki držav, predsedniki vlad in predsedniki parlamentov. Pa seveda tudi s predsednico Evropske komisije, štirimi evropskimi komisarji, dvakrat z generalnim sekretarjem Združenih narodov ..." 

"Imamo res hud tempo, vendar moram reči, da to jemljem kot poslanstvo in grem vsako jutro res z veseljem v službo."

A vsega ne bi zmogla sama, ob sebi ima ekipo v uradu, ki ji izkazuje hvaležnost za visoko motivirano vzdušje in sodelovanje. "Je pa moto mojega mandata vsebina, vsebina in še enkrat vsebina. Funkciji želim dati zvok, ne samo slike." 

 

Svojih strasti si ne pusti odvzeti 

"Če želim biti dobra predsednica, moram ostati Nataša," nam je jasno povedala predsednica, ki je svoji najožji ekipi ob vstopu v palačo povedala, da bo ohranila svoje hobije: "Ker me to sprošča in napolni z novo energijo. Zato še vedno igram bovling, hodim na pevske vaje in se vozim z motorjem. Seveda v nekoliko zmanjšanem obsegu in ob spremstvu varnostnikov, ampak vseeno, tega si ne pustim odvzeti." 

Kot ljubiteljica avtomobilizma, ki je voznikov sedež zamenjala za zadnjega, vožnjo pogreša, saj v njej uživa. "Daljša kot je pot, boljše se počutim. Zdaj sem vedno le potnica na zadnjem sedežu. Pogrešam tudi to, da sem si, ko sem sama vozila, na glas 'navila' glasbo in prepevala. Tega zdaj ne počnem." 

Borut Živulovič/Bobo

Delo, ki zahteva celodnevno predanost, ji je s seboj prineslo tudi veliko odsotnosti od doma. Na vprašanje, ali ji domači povedo, da jo pogrešajo, je odvrnila: "Seveda mi povedo in tudi jaz njim," zato se trudi biti ob vikendih in praznikih, z izjemo nujnih obveznosti, le z njimi. "Da smo skupaj z družino, da lahko grem na sprehod ali pa urejam domač vrt in se družim s prijatelji. Če sem doma, med vikendom s stalno družbo igramo tarok. Še vedno pa tudi zelo redno obiskujem mamo in očeta in jima pomagam pri vsakodnevnih opravilih."

Ob dnevu brez zavržene hrane: "Začeti je treba pri sebi"

Predsednica je večkrat poudarila, da bo veliko pozornosti namenila samooskrbi in prehranski varnosti. Zavedanje, da gre za enega večjih globalnih izzivov, ki se ga premalo zavedamo, je dejstvo, ki jo spremlja pri želji o osveščanju, saj se navezuje tako na finančno kot etično in okoljsko ceno. "Po podatkih SURS (Statistični urad Republike Slovenije) je v letu 2020 v Sloveniji nastalo 143.570 ton odpadne hrane vsak prebivalec Slovenije pa je pred dvema letoma zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane, kar je kilogram več kot leto prej. To je zelo skrb vzbujajoče."

"Zato podpiram projekt Dan brez zavržene hrane, morajo pa na tem področju več narediti predvsem državne institucije."

"Tako kot praktično na vseh področjih je treba začeti pri sebi," zato meni, da preprosto moramo pogledati, kaj vse že imamo doma in to porabiti, preden gremo v nove nakupe. "Izogibajmo se kupovanju 'na zalogo' in realnim potrebam ustrezno prilagodimo količine. Predvsem pa kupimo samo to, kar zares potrebujemo. Naj nas ne premamijo marketinški triki oziroma kot rečemo temu po domače - velike oči."

"Čeprav vem, da to ni vedno preprosto. Bodimo pa tudi solidarni. Če se nam nabere preveč hrane, jo podarimo prijateljem, sosedom ali različnim dobrodelnim organizacijam." 

Žiga Živulović jr./Bobo

 "Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. Za zdaj nismo na dobri poti, zato je skrajni čas, da začnemo ta cilj jemati resno.

Ljubezen do peke že od malih nog

V otroštvu se je pri njih doma vedno dobro kuhalo in peklo, posebno ljubezen pa predsednica goji do peke slaščic, predvsem tort. "Eno sem spekla tudi za razglasitev rezultatov v prvem krogu volitev, pa nam je potem na poti do štaba padla po tleh v avtu," se je spomnila sladko-kislega trenutka v boju za predsedniški stolček.  

"Je bila pa gonilna sila, ki me je pritegnila v peko slaščic - kot marsikje pri meni – tehnologija. Zanimivi so se mi namreč zdeli posebni silikonski modelčki za peko slaščic, s katerimi lahko ustvarimo tudi zelo zapletene oblike. Potem sem nekaj o tem prebrala in si rekla, da je treba teorijo prenesti tudi v prakso. In tako se je začelo." 

Predsednica Nataša Pirc Musar je z nami delila tudi nekaj utrinkov svojih slaščičarskih podvigov, ki izgledajo naravnost božansko.

Predsednica Nataša Pirc Musar je z nami delila tudi nekaj utrinkov svojih slaščičarskih podvigov, ki izgledajo naravnost božansko.

Nataša Pirc Musar (osebni arhiv)

Ko le ima čas, zato rada speče kakšno sladico ter tu in tam kaj skuha, "čeprav imam redna in zelo dobra kosila v uradu. Rada tudi kaj spečem na žaru."

"Moja najljubša jed je špinača s kislo smetano, to lahko jem kadarkoli in bi lahko jedla do konca življenja."

Za kuhalnico pa poprime tudi njen soprog Aleš Musar: "Je nekako glavni kuhar v hiši. Zato se zelo rada prepustim jedem, ki jih pripravi," medtem ko njen sin Maks Musar že živi z dekletom: "Tako da zna on tudi kaj pripraviti. No, vsaj nisem še slišala pripombe, da bi bila lačna." 

Prizadeva si, da si z ekipo vzamejo čas za kosilo 

"V Predsedniški palači imamo zelo dobro kuhinjo, ki si jo delimo z Vlado Republike Slovenije. Zato vsak dan pojem toplo kosilo, ki jih pripravljajo zelo raznovrstno," nam je zaupala Pirc Musarjeva in se ob tem zahvalila kuharjem in kuharicam JGZ Brdo, ki upravljajo kuhinjo: "Se iskreno zahvaljujem za pripravljene obroke." 

Aleksandra Saša Prelesnik

"Tudi, če smo na terenu oz. obiskih v tujini, vedno želim, da je za celotno ekipo, ki me spremlja, torej ne samo zame, premor za kosilo," pripomni in zaključi: "Redno in kakovostno prehranjevanje se mi zdi zelo pomembno in prispeva tudi k večji učinkovitosti."

Predsednica je za rubriko Rok uporabe na Metropolitan.si zaupala pripravo puhaste slaščice, ki velja za eno izmed teh, ki jih pripravi najraje. Vse o pripravi te sladke japonske pregrehe si lahko preberete na povezavi spodaj.

Nataša Pirc Musar je z nami delila recept nevsakdanje, a puhaste slaščice (izvira iz japonske kuhinje)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.