Srečko Blas | 11. 8. 2022, 19:00

Želite izboljšati energijo svojega vrta? To pravijo pravila feng šuija

Osebni arhiv Srečko Blas

Vroče in suho poletje je zelo vplivalo na naše rastline po vrtovih, terasah in balkonih. Glede na stanje rastlin sedaj lahko razmislimo in odločimo, če bi jeseni in spomladi kaj obnovili, presadili, dosadili in ali kako drugače uredili naš 'zeleni kotiček'. In pri tem upoštevali letošnja opažanja in izkušnje, da bodo rastline v naslednjih letih bolje prenašale vročino in sušo.

Jeseni lahko preuredimo vrt tako, da nam ga bo lažje vzdrževati, posadimo nove kombinacije rastlin in rastline, ki bodo polepšale vrt in dodale novo energijo. O energiji vrta in sajenje po pravilih feng šuija bo govora v današnjem članku. 

Osebni arhiv Srečko Blas

Kaj je sploh feng šui?

To je starodavna veščina urejanja zunanjega in notranjega prostora, katere namen je povečati skladnost in pretok energije Či (Qi), in je del področja kitajske metafizike. Torej, nekaj, kar se ne vidi, a deluje na nas v vsakem primeru.

Osebni arhiv Srečko Blas

Pozitivno, če so rastline in drugi predmeti v prostoru pravilno nameščeni in negativno, če so nepravilnosti. Feng pomeni veter, šui pa voda v kitajskem jeziku. Či je življenjska energija oziroma bioenergija. Pravijo, da se energija či razprši, kadar jezdi na vetru, ohrani se pa, ko naleti na vodo. 

Njegovi elementi

Elementi feng šuija so vsi elementi narave: VODA, ZRAK, ZEMLJA, LES, KOVINA in OGENJ, ki morajo biti na vrtu v ravnovesju in harmoniji. 

Osebni arhiv Srečko Blas

VODA:  če nimate pogleda na vodo (potok, reka, jezero ali morje), potem si na vrt namestite mali umetni potoček, ribnik ali fontano. Voda je po feng šuiju vir zdravja in vitalnosti. Rastline z drobnimi cvetovi, ki v vetru valovijo, delujejo po feng šuiju kot zamenjava vode. 

ZRAK: poskrbite za zračnost svojega vrta. To pomeni, da ga ne zapolnimo preveč. Lahko je veliko rastlin, a zrak med njimi in po prostoru mora krožiti. S pretočnostjo zraka se neomejeno širi in potuje energija či in nam daje užitek svežine in udobja. 

Osebni arhiv Srečko Blas

ZEMLJA: zemlja je element stabilnosti. Je trdna prvina, ki je vir življenja. Rastline rastejo iz tal. Tako okrasne kot tiste, s katerimi se hranimo. Zemlja ima tudi energijo modrosti.

Osebni arhiv Srečko Blas

Za element zemlje po feng šuiju na vrtu namestimo okrasne kamne, rastline posadimo v keramične posode in postavimo kak lep primeren kipec. Z elementi zemlje ne smemo pretiravati. Če jih je preveč, potem je energija vrta težka in in jo upočasni. 

Osebni arhiv Srečko Blas

LES: element lesa po feng šuiju vnesemo na vrt z grmovnicami, okrasnimi in sadnimi drevesi. Les je energija rasti. Na nas vpliva s svojo energijo, vpliva na našo notranjo, materialno in profesionalno rast. Les tudi blokira negativno energijo, zato je ta element največkrat na robu našega vrta. Tudi lesene ograje in leseno vrtno pohištvo so element lesa na vrtu. Sadna drevesa je dobro po feng šuiju saditi na jugu ali vzhodu. Tako na vrt najbolje pritegne  energijo bogastva in blaginje. Na sever sadimo grmovnice z belimi in modrimi cvetovi. Zahod pa je energija družine in ljubezni, zato tam posadite grmovnice ali drevesa v paru. Tako zadržite energijo ljubezni. A bodimo pozorni, da z lesom ne pretiravamo v sredini vrta. Sredina vrta mora biti prosta za energije zraka in svetlobe. 

Osebni arhiv Srečko Blas

KOVINA: element kovine je močan in težko uničljiv. Na vrt in v okolje prinaša energije koncentracije in čutnosti. Z energijo kovine lažje opravimo s tekočimi delovnimi projekti in poskrbi za dodatno intenzivnost in čutnost čarov vsakdanjega življena. Ta element na vrtu vnesemo z vrtnarskim orodjem, železnim vrtnim pohištvom in kovinskimi okraski, ki ne smejo biti ostrih oblik, ampak okrogli in ovalni. 

Osebni arhiv Srečko Blas

OGENJ: elementi ognja prinašajo na vrt in v okolje energijo navdušenja, topline in strasti. S svojo energijo nam zelo pomaga pri navdušenju ob  začetkih novih projektov. Posledično ogenj prinaša s sabo energijo za rast in razvoj. Vrtne lučke, sveče, vrtni kamin ali ognjišče so elementi, ki privabijo energije ognja. 

Osnovna pravila ureditve vrta 

Veliko osnovnih pravil sem že omenil pri opisanih elementih narave. A pravila se razlikujejo čisto individualno na vsak vrt posebej. O tem je spisanih ogromno knjig. Poleg zgoraj omenjenih bi omenil še nekaj osnovnih pravil.

Vrt naj bo, kar se da naraven. Vključujemo rastline, ki se najbolj vklapljajo v naravno okolje. Se pravi, na Krasu ustvarimo kraški vrt, na obali mediteranski in na Gorenjskem vrt, ki ima elemente alpskega sveta. Poti naj bodo vijugaste in varne, ker s tem zadržujemo in upočasnjujemo energije in vzdržujemo dinamičnost. Imejte skrite kotičke na vrtu.

Ni treba da se vse takoj vidi, določene elemente je dobro malo zakriti, da jih opazimo šele, ko se jim približamo. Vse, kar je na vrtu, nas ne sme ovirati. Ovire blokirajo energijo in negativno vplivajo na naše počutje. Rastline s koničastimi listi in iglicami sadimo na rob vrta, kjer nas varujejo pred negativnimi energijami. Če jih imamo v neposredni bližini po vrtu, s svojimi špicami in ostrino vplivajo na nas negativno in smo bolj podvrženi stresu.

Ne pretiravamo z barvami. Odločimo se za kombinacijo treh osnovnih barv. Tako imamo na vrtu energije barvne sinhronizacije namesto energije barvnega kaosa. Feng šui na vrt ustvarjamo več let in si ga glede na lasten razvoj in počutje tudi prilagajamo. Se pravi, vrt po feng šuiju je vrt za našo dušo!

Kaj nam pravijo energije lune za obdobje od 12. do 21. avgusta?

Po močni polni luni in meteorskem dežju perzeidov se bo, kot kaže, začelo spremenljivo in manj vroče vreme. Rastline si bodo končno opomogle in poletje se je prevesilo v drugo polovico, ki že diši po jeseni. Rastline oskrbimo in preglejmo.

Osebni arhiv Srečko Blas

Pognojimo, da si opomorejo po vročem poletju in predvsem uživajmo na svojem vrtu. Za presajanje ta čas po luni ni najbolj ugoden. V glavnem konec tedna uživajmo v zvezdnih utrinkih in polni luni.

Osebni arhiv Srečko Blas

Sploh, če bo jasno večerno nebo. Sobota ni primerna za kako delo in tudi nedelja bolj malo. Ponedeljek je ugoden za listovke. Torek, sreda in četrtek za plodovke. Naslednji konec tedna od petka do nedelje pa za korenovke. 

Osebni arhiv Srečko Blas

metropolitan.si

Osebni arhiv Srečko Blas

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.