Srečko Blas | 18. 8. 2022, 19:00

Feng šui rastline: naj vaš dom postane zavetje harmonije, ljubezni in bogastva

Osebni arhiv Srečko Blas
Feng šui rastline: naj vaš dom postane zavetje harmonije, ljubezni in bogastva (foto: Osebni arhiv Srečko Blas)

Feng šui doma predstavlja odnos med ljudmi in prostorom. Za lep in prijeten dom po feng šuiju ni treba zapraviti celega bogastva za ureditev. Pomembno je, da ustvarimo harmonijo, ki ustreza naši osebnosti in značaju. In rastline imajo tu vsekakor veliko vlogo.

Prejšnji teden sem pisal o feng šuiju, njegovem pomenu in pravilih za naš vrt. A ta kitajska stara veščina urejanja ima obširna pravila tudi za opremljanje notranjih prostorov.

Zelo pomembno je, da se v svojem domu počutimo lepo, veselo in dobrodošlo. Ni bolj pomembnega mesta za vsakega osebno, kot je to DOM! Dom je tisti, ki bi moral v naših mislih biti prvi in najpomembnejši osebni prostor.

Osebni arhiv Srečko Blas

Drugo pa je naše DELOVNO MESTO, kjer preživimo večinoma svoj produktiven in ustvarjalen čas. O pravilih in rastlinah po feng šuiju za poslovne prostore bo tekla beseda naslednji teden. Tako vam bom v treh tednih predstavil trilogijo o rastlinah po feng šuiju za 3 naše osnovne prostore: vrt, dom in poslovni prostor.

Na temo feng šuija je ogromno pravil in o tem je napisanih nešteto knjig. Jaz se vam trudim opisati, pomagati in predstaviti ta pravila in izbor rastlin predvsem iz svojih izkušenj in dela.

Feng šui doma predstavlja odnos med ljudmi in prostorom. Za lep in prijeten dom po feng šuiju ni potrebno zapraviti celega bogastva za ureditev. Pomembno je, da ustvarimo harmonijo, ki ustreza naši osebnosti in značaju. In rastline imajo tu vsekakor veliko vlogo.

Osebni arhiv Srečko Blas

Nikakor ne prenatrpajmo svojega doma z njimi, ampak preudarno, glede na rastne pogoje, razpored pohištva, osebnih potreb, namembnosti, uporabnosti prostorov in želja izberemo prave. 

VHOD je po feng šuiju simbol bogastva in uspeha! Vhod naj bo vedno čist in urejen. Če imamo možnost, naj bodo tu tudi rastline, ki jih tudi osvetlimo, da pritegnejo pozitivno energijo.

Osebni arhiv Srečko Blas

Zelo zaželene rastline za vhod so cvetoče in pisanolistne rastline z nežnimi podolgovatimi ali okroglimi listi. Nikakor pa tik ob vhod ne postavimo rastlin s špičastimi in ostrimi listi! Če imamo dovolj prostora, naj bodo koničaste rastline odmaknjene ob rob, kjer nikogar ne motijo, da s svojo ostrino odbijejo negativno energijo.

Kaktusi, rastline z ostrimi in koničastimi listi niso negativne za naš prostor. So pozitivne, a morajo biti na bolj odmaknjenem prostoru, kjer delujejo kot 'varnostnik' pred negativnimi energijami. 

Prostor za vhodom je ponavadi HODNIK. Hodnik po feng šuiju predstavlja simbol priložnosti. Čistost, urejenost hodnika in  sveže cvetje omogočajo pretok in kroženje pozitivne energije. Na hodniku za boljšo energijo in osvetljenost postavimo tudi ogledalo.

Osebni arhiv Srečko Blas

Ko gremo ali pridemo se tako pogledamo in pozdravimo samega sebe. Po feng šuiju je zelo pomemben tudi odnos s sabo, a mi se bomo zdaj osredotočili na rastline. Hodnik je v domu prehodnega značaja. Tu ni treba imeti rastlin, a sveži šopek pred ogledalom je po feng šuiju dobrodošel. Ogledalo podvoji njegovo veličino in tako tudi pritok pozitivne energije. 

KUHINJA je srce doma. Tu naj bodo tudi uporabne rastline. Sveža zelišča, kot so bazilika, peteršilj, timijan, drobnjak, pozitivno vplivajo na prostor tudi s svojim vonjem. V svetli kuhinji so dobrodošle orhideje, saj jim ustreza zračna vlaga in toplota, ki se sproščata pri kuhanju

V JEDILNICI ali samo na jedilni mizi naj bo vedno prostor za vazico s svežim cvetjem ali majhna cvetoča lončnica. Lepo osvetljena in zračna bo našo pozornost in energijo usmerila na to, kaj in kako jemo, ter prijetno medsebojno komunikacijo z drugimi člani družine, oziroma sostanovalci.

Osebni arhiv Srečko Blas

DNEVNA SOBA je ponavadi svetla in največji prostor v našem domu. V njej lahko imamo pravo urbano džunglo, kjer se skupaj z rastlinami, drugimi člani in obiskovalci družimo, počivamo, pogovarjamo, beremo knjige, gledamo televizijo, poslušamo glasbo ali kar koli pač najraje počnemo. Izberemo rastline po želji, a upoštevajmo njim namenjem prostor in rastne pogoje.

Osebni arhiv Srečko Blas

Kjer posedamo, postavimo rastline z nežnimi podolgovatimi, okroglimi in velikimi listi. Tudi cvetoče so dobrodošle. To so lahko dracene, spatifil, sobne palme, monstere, filodendroni, flamingovci, fikusi, strelicije in druge sobne rastline, ki so na voljo. Kaktuse ali kakteje pa postavimo ob elektronske naprave, da absorbirajo njihove  vibracije in sevanje. 

KOPALNICA je po feng šuiju prostor, kjer se čisti negativna energija. Zato pravijo, naj bodo vrata kopalnice vedno zaprta, da se negativna energija ne vrača v druge prostore.

Osebni arhiv Srečko Blas

Rastline so v kopalnici dobrodošle, a samo, če imamo prostor in dovolj svetlobe. Te rastline naj bi po feng šuiju zadrževale energijo bogastva, da se pri čiščenju ne izpere skupaj z negativno energijo.

V kopalnico postavimo rastline, ki imajo rade vodo, oziroma visoko zračno vlago. To so praproti in ciperus, ki niti ne rabijo veliko svetlobe. Če pa je kopalnica svetla, se bo v njej dobro počutil tudi fikus.

SPALNICA je prostor počitka in ljubezni. Rastline sicer proizvajajo kisik in so dobrodošle v naših prostorih. A v spalnici smo v glavnem ponoči in kar tretjino dneva. Ponoči tudi rastline drugače funkcionirajo in porabljajo kisik iz zraka. Zato postavimo le eno ali dve rastlini. V spalnici so dobrodošle obešanke, ki s svojo padajočo rastjo pomirjajo in uspavajo. Dobro na spanec vplivajo spatifil, okrasne aloje, sanseverije in orhideje. 

Osebni arhiv Srečko Blas

To je bilo nekaj osnov o feng šuiju našega doma. Naslednjič pa nekaj o osnovnih pravilih in primernih rastlinah po merilih feng šuija za poslovne prostore. Uživajte še zadnje tople poletne dni, poletne večere pa skupaj s svojimi najbližjimi in svojimi rastlinami!

Osebni arhiv Srečko Blas

Kaj pa nam svetuje luna za dneve od 19. do 28. avgusta?

Druga polovica avgusta je tu in čas dopusta je za večino že mimo. Spet smo pri delu in mladina se že pripravlja na začetek šole. Tudi vreme postaja počasi bolj prijetno za naše rastline, čeprav je še toplo, a vsaj nekaj malega dežja je že padlo na presuho zemljo.

Uredništvo

Upajmo, da bo kmalu tudi kakšno obilno deževje, da se opomorejo podtalnica, potoki in reke.

Od ponedeljka, 22. avgusta, dalje je po luni spet ugodno obdobje za presajanje. Kot nalašč za sajenje jesenske zelenjave in jesenskih okrasnih rastlin. Ta konec tedna je ugoden za plodovke, ponedeljek, torek in sreda dopoldan so dobri za cvetnice. V sredo ob 11. uri nastopi ščip ali prazna luna.

Potem luna spet začne rasti, zato je zdaj spet dober čas za presajanje po luni. Sreda popoldan in četrtek sta dobra za listovke. Petek in naslednji konec tedna pa za plodovke. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.