A. B. | 6. 7. 2022, 07:00

Nevarnost toplotnega udara pri kužkih vse pogostejša: veste, kako ga zaščititi?

Profimedia

Zaradi toplotnega udara je lahko ogroženo življenje vašega štirinožnega prijatelja. Pes, ki kaže znake tovrstne pregretosti, potrebuje takojšnjo veterinarsko pomoč. Preberite, na katere znake morate biti še posebej pozorni. 

Psi vročino preživljajo veliko težje kot ljudje. S sopihanjem in moljenjem jezička iz ust se poskušajo ohladiti, a ni nujno, da jim uspe tudi, kadar so njihova telesa že precej pregreta, notranja temperatura pa višja od primerne. 

Kužki v koži po telesu nimajo žlez znojnic, kar pomeni, da se ne morejo potiti, zato je zanje preživljanje vročine še toliko težje. 

Ločimo dve vrsti toplotnega udara 

Ob visokih temperaturah, ki kužku z daljšo izpostavljenostjo soncu dvignejo notranjo telesno temperaturo, je lahko nevaren tudi toplotni udar, ki nastane zaradi pregretosti po aktivnosti. 

Profimedia

Vaš kuža zagotovo rad poskakuje in se igra, a prekomerna ali prenaporna aktivnost lahko povzroči pregretost telesa, zaradi česar se kuža mnogokrat niti z vodo več ne more ohladiti. 

Veterinarji pojasnjujejo: najpogostejši vzrok je puščanje živali v zaprtem avtomobilu 

Kot pojasnjujejo na Veterinarski kliniki Zajc, lahko žival toplotni udar doživi tudi zato, ker ste ga le za nekaj deset minut pustili čakati v avtu. Temu dodajajo, da je tovrstno ravnanje najpogostejši vzrok nastanka toplotnega udara s smrtnim izidom. 

"V zaprtem avtomobilu ob sončnem vremenu temperatura po 5 minutah naraste za 4°C, po 10 minutah za 7°C, po 30 min. za 16°C in po 1 uri za 26°C. Tako pri zunanji temperaturi 34°C temperatura v avtu po 30 minutah doseže 50°C in po 1 uri 60°C. Tudi če avto stoji v senci ali če pustimo nekoliko odprto okno, je naraščanje temperature v vozilu lahko za žival usodno," pojasnjujejo na klikniki. 

Profimedia

Kakšni so znaki toplotnega udara pri psih? 

Najbolj jasen simptom je močno in pospešeno dihanje ali plitko sopihanje. S tem vam želi pes sporočiti, da se ne zmore ohladiti, zato mu morate nujno ponuditi pomoč. 

Med drugim veterinarji navajajo tudi: 

  • neprestano močno sopenje in viseč jezik iz gobca, 
  • povečano slinjenje,
  • notranja stran uhljev je vroča in pordela
  • nemir, živčnost ali celo panika.

Temperatura se lahko psu zaradi pregretosti dvigne tudi nad 40 stopinj Celzija. 

Kako preprečiti toplotni udar?

Sprva je pomembno, da svojega psa spremljamo in smo pozorni na znake, ki bi lahko narekovali na pretirano pregretost ali povišano telesno temperaturo. 

Veterinarji svetujejo, da se izogibate daljšim sprehodom na soncu in mu raje ponudite sproščeno igro v senci ob skledici sveže vode, katere temperatura ne sme biti nižja od 16 stopinj Celzija. 

Profimedia

Psu lahko ponudite tudi hladno brisačo, na katero se lahko zlekne ali ga z njo ohladite po predelih vratu, prsi in trebuha. 

Kako ravnati v primeru toplotnega udara?

Tako kot pri ljudeh je pomembno, da ostanete zbrani in mu ponudite pomoč preden ali v nujnem primeru med vožnjo do veterinarja. 

Umaknite ga v senco ali hladnejši prostor in začnite z zniževanjem temperature. To najlažje dosežete z ohlajanjem z vodo ali mokro brisačo.

A pozor - voda naj ne bo prehladna ali popolnoma mrzla, temveč primerna, da tudi vas po pregretih delih telesa od vode ne zaboli ali zapeče koža. 

Profimedia

Ne silite ga k pitju, saj se lahko zaduši, temveč ga ohlajajte na načine, kot le zmorete. Dihanje psa se bo s tem počasi umirilo, telesna temperatura bo padla. 

Pozor! V kolikor se vaš štirinožni prijateljček začne tresti, ga nemudoma odpeljite k najbližjemu veterinarju in po možnosti izbrano pomoč o prihodu tudi obvestite. 

Te pasme so še posebej občutljive

Na veterinarski kliniki pojasnjujejo, da so še posebej občutljive pasme s kratkimi gobčki, kot so mops, angleški ali frandoski buldog ali pekinezarji. 

Profimedia

"Ti psi imajo zaradi kratkih gobčkov zelo stisnjene in zmanjšane nosne školjke, ki kot eden najpomembnejših delov pasjega 'hladilnika' v veliki meri izgubijo svojo funkcijo," pojasnjujejo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.