Š. Š. | 26. 5. 2023, 09:30

Orka Gladis se maščuje prestrašenim morjeplovcem okoli Gibraltarja (VIDEO)

Profimedia

Napadi ork na plovila, ki se dogajajo v zadnjem času, bolj kot na resničnost spominjajo na fikcijo. Kolovodja napadalcev je prav posebna orka. 

Orka samica po imenu Gladis naj bi mlajše populacije ork učila, kako izvesti napad na ladje. Tri so že napadle in dve izmed njih popolnoma potopile. Kot so zapisali v The Times, se morda zgodba bere kot Moby Dick, a resnica je v tem primeru bolj neverjetna od fikcije. Raziskovalci verjamejo, da se Gladis maščuje in da ima za seboj travmatično izkušnjo – ali je doživela trk s čolnom, ali pa je bila ujeta v nezakonite ribiške mreže.

Profimedia

Njeno vedenje pa sedaj zasledujejo številne mlajše orke, ki so se že dobro naučile, kako se lotiti napada. Znanstveniki pravijo, da je povsem mogoče, da bo šel ta vzorec iz generacije v generacijo, kar pomeni, da čolni okoli Gibraltarja še dolgo ne bodo mogli mirno pluti. Eden izmed napadov se je zgodil 2. maja, ko se je skupina napadalnih kitov ubijalcev zaletela v trup jahte Bavaria 46, ki je plula v gibraltarski ožini.

Napad je trajal eno uro in močno prestrašil prisotne na jahti. Med njimi tudi 51-letnega fotografa Stephena Bidwella, ki je dejal, da te izkušnje ne bo nikoli pozabil: "Ves čas napada sem se tolažil, da smo na 22 ton težkem čolnu, narejene iz jekla, toda ko so se vsi trije v svojem tempu zaleteli naenkrat, je bilo zastrašujoče." Povedal je še, da jih je izkušnja pustila v strahu pred naravo in njeno močjo. To je bil le eden izmed napadov, v katerem je sodelovala oz. nad katerim je bedela Gladis.

Profimedia

Pred časom pa se je eden izmed napadov zgodil čolnu, s katerim sta okoli sveta plula oče in hči, 27-letna Ester Kristine Storkson. Napad se je zgodil v bližini francoske obale, ko je bil par namenjen proti Majorki. Zakaj orke razvijejo agresivno vedenje, ki zanje sicer ni značilno? Strokovnjaki so mnenja, da je v ozadju vedno negativna izkušnja oz. neprijeten incident z nekim plovilom. Orke so izjemno inteligentna bitja, nekateri znanstveniki so mnenja, da celo bolj od šimpanzov. So radovedne, družabne in igrive, zato pa tudi tako zanimive za turistične namene (zabaviščni parki), proti čemur se že dolga leta borijo živalovarstvene skupine. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.