A. Ko. | 31. 3. 2023, 11:43

Po nesprejemljivem predlogu vlada povišala dnevno oskrbo živali v zavetiščih – je kaj bolje?

Profimedia

Januarja predlagani stroški za hrano, delo in opremo v zavetiščih so naleteli na ogorčen odziv zavetišč in javnosti, zato je Uprava za varno hrano te povišala. Bo dovolj, da bodo zavetišča obstala? 

Slovenska zavetišča so na robu svojih zmogljivosti. Potem ko je ministrica Irena Šinko pred časom podpisala precej absurden predlog (za psa je na primer predvidel 0,40 evra na dan za prehrano), se obetajo nove spremembe. Gre za cenik dnevne oskrbe živali v zavetiščih, ki so tam več kot 120 dni, ko znesek pade na pleča države.

Kaj prinaša nov predlog? Kot poroča Dnevnik, naj bi zdaj država plačevala zavetiščem po en evro na dan za mačko in po 2,5 evra na dan za psa – za oskrbo s hrano in vodo. Za veterinarsko oskrbo pa po 50 centov na dan na žival.

Nikjer pa niso upoštevani stroški zaposlenih, ki so zavetiščem največje breme.

ʺNa MKGP se sklicujejo na veljavni zakon o zaščiti živali, po katerem stroški dnevne oskrbe živali, ki jih plačuje država, obsegajo le zagotavljanje potreb po hrani in vodi ter ustrezno veterinarsko oskrbo,ʺ še pišejo v Dnevniku.

 

Profimedia

Bo nova rešitev zagotovila zavetiščem, da bodo lažje zadihala? Počakati bo treba na odziv tistih, ki se s zapuščenimi živalmi (vedno več njih) ukvarjajo vsak dan.

Zavetišča, vsaj nekatera med njimi, imajo veliko podporo in zaupanje javnosti.

Med temi je zagotovo Zavetišče Horjul, kjer živijo za zavetiške živali, pa so kljub temu na trenutke povsem obupani. A vztrajajo zanje, četudi velikokrat na svoje stroške. Takole je pred časom zapisal tamkajšnji oskrbnik Jurij Juhant: ʺDajmo pustiti svet boljši, kot smo ga sprejeli.ʺ 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.