A. Ko. | 28. 3. 2023, 17:01

🖉

Tega nikar ne počnite med sprehodom s psom (nasveti strokovnjaka)

Profimedia

Da bosta s psom dobra 'sprehajalna partnerja' in da bo ta čas kar se da kakovosten, je dobro upoštevati nekatera pravila. Aktiven sprehod je mnogo več kot samo hoja. 

Sprehod po napornem delavniku je izjemno sproščujoč, a kaj ko se vaš pes neprestano ustavlja, vohlja in počne vse drugo, kot hodi. Znano? Verjetno vsakemu pasjemu lastniku.

A za dobro počutje psa je treba sprehod prilagoditi tudi njemu in njegovim potrebam. Strokovnjakinja za pasje vedenje, Victoria Schade je delila nekaj nasvetov, katere so največje napake med sprehodom s psom.

Sprehod je čas, ko si pes pretegne tačke, ko markira in označuje svoje teritorije. Toda za vse to potrebujejo svoj prostor in kratek povodec to onemogoča. Prav tako prekratek povodec hitro privede do tega, da je pes preveč pred vami in ga vleče nazaj (bolj pogosta težava je sicer vlečenje na povodcu, ki jo lahko z nekaj vztrajnosti odpravite).

  • Ukaz psu, naj ne vohlja

Včasih se vam mudi, včasih se vam ne ljubi in včasih nimate volje, da bi čakali psa, kako vohlja naokoli. Toda to je njegovo naravno vedenje, to pes potrebuje! Velik del sveta psi spoznavajo skozi vonj, tako kot ga ljudje skozi oči. Preprosto ni pošteno do psa, da mu to onemogočate.

  • Ne odklopite se med sprehodom

Nekateri ljudje sprehod dojemajo kot odlično meditacijo, kar tudi je. A ne, če je zraven pes. Takrat bodite prisotni in vključeni v to, kar se dogaja. Pes lahko spotoma mimogrede pobere kaj nevarnega (na primer, kot nedavno na Pohorju, hrenovke z delci stekla ali nastavljen strup ali pa samo povoha nevarne gosenice ali prav tako nevarne močerade in je v nevarnosti.) Bodite prisotni, da boste lahko pravočasno reagirali tudi na nevarnost prometa.

Profimedia

  • Ne klepetajte po telefonu

Tudi klepet po telefonu vas odpelje v drug svet in zopet se lahko zgodi vse prej našteto. Morda je to početje še bolj nevarno, saj imate prosto samo eno roko, kar pomeni, da bodo vaše reakcije še bolj nepripravljene.

  • Uporaba neprimerne opreme

Sodobna vzgoja psa je prijazna, sočutja, z uporabo pozitivne motivacije. Za pripomočke, kot so ovratnice z bodicami ali električne ovratnice (te so prepovedane), v sodobni vzgoji in za prijetno sobivanje ni prostora.

  • Nikoli ne ubirajte istih poti

Veliko pasjih skrbnikov se vsak dan na sprehod s psom odpravi po isti poti. Ponudite svojemu psu več izkušenj in ga peljite na različna pota, na različne podlage, mimo različnih psov, ljudi, hiš, cest in vonjev. Ne potrebujete veliko, že samo vzporedna ulica bo za psa povsem nov svet.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.