Tamara Miler | 15. 3. 2023, 19:00

Glavobol, pomanjkanje energije, slab spanec: poznamo rešitve in pripomočke za boljše počutje

Profimedia

Se tudi vas loteva spomladanska utrujenost? Hrana vam lahko v boju z njo precej pomaga – če pametno izberete živila. Lahko pa težave omilite tudi s pripomočki, ki so pomagali meni in moji družini.

Za sprostitev telesa imamo na voljo veliko tehnik. Če ste redni bralci rubrike Trenutek sprostitve s Tamaro, ste opazili, da sem v prejšnjih člankih z vami delila tehnike, ki jih lahko implementirate vsak dan in ne potrebujete ničesar.

Z vami želim tokrat deliti pripomočke, ki so meni pomagali pri napetih trenutkih v življenju. Seveda, to ne pomeni, da si morate nabaviti vse pripomočke, ki jih opisujem. Govorim iz lastnih izkušenj ter iz izkušenj zadovoljnih uporabnikov (moji najbližji, stranke, ki redno obiskujejo moje vadbe) in noben izdelek ni sponzoriran.

Profimedia

Pranamat Eco akupresurna blazina 

Akupresurna blazina je ne samo meni, ampak tudi moji družini in prijateljem izboljšala veliko "napetih trenutkov". Uporabljam jo že veliko let, imam 3-delni set (blazino, vzglavnik ter majhno podlogo). Ali je vredna denarja? Mislim, da vsekakor (tukaj delim svojo izkušnjo in izkušnjo svojih bližnjih) in moje besede nikakor niso sponzorirane. Če čutim napetost v mišicah na hrbtu, potem je ta akupresurna blazina zame prava izbira. Tudi če imam glavobol, jo uporabim.

Postala je tudi vsakdanja stalnica med umivanjem zob. Vsako jutro in vsak večer med umivanjem zob stojim na blazini. Uporabim jo tudi pri bolečinah v trebuhu in pred menstruacijo. Preprosto se uležem na vzglavnik in ležim na trebuhu približno 20 minut (seveda se večkrat zgodi, da zraven tudi zaspim). Poizkusila sem tudi različne verzije drugih akupresurnih blazin in pri uporabi se vsekakor pozna razlika. Torej, če se že odločite za nakup teh blazin, vsekakor priporočam Pranamat eco.

Profimedia

Joga bolsterji

Z bolsterji sem se bolje spoznala med učiteljskim tečajem restorativne joge in od takrat naprej jih redno uporabljam zase ter za svoje vadeče pri individualnih ter skupinskih vadbah. Meni najljubši položaj z bolsterji so: leže na hrbtu, en bolster si dam pod kolena, drugega pa dam v linijo s hrbtenico, da se mi odpre prsni koš. Za celotno izkušnjo terapevtske joge oz. restorativne joge lahko kontaktirate certificiranega inštruktorja joge in si podarite pravo relaksacijo živčnega sistema. Ponudnikov za joga bolsterje je veliko. Jaz uporabljam znamko Lotuscrafts.

Trde masažne žogice

Tudi uporaba masažnih žogic je redno na mojem sporedu. Ko imam občutek napetosti v stopalih ali v ramenskem obroču, posežem po žogicah. Za razbremenitev stopala s peto stopim na žogico, pustim, da teža telesa pade v žogico in počakam za nekaj vdihov in izdihov,  nadaljujem po celotnem stopalu. Potem pa žogico "zmečkam" s celotnim stopalom. Svoje žogice sem dobila od učiteljice akupunkture na Baliju, tako da vas lahko usmerim samo na spletno stran, ki je približek mojih akupunkturnih žogic.

Profimedia

Narava

Vedno, ko se mi zazdi, da sem "odtujena" in neprizemljena (občutek raztresenosti, tavanja misli, nelahkotnosti, tudi žalosti), se odpravim v naravo. Mislim, da mi ni potrebno posebej pisati, da narava zdravi, tudi blagodejni učinki, ki jo ima narava na naše telo, so na voljo "povsod". Narave mogoče nimamo kot pripomoček v našem življenju, ampak bi jo lahko začeli. Za razliko od preostalih materialnih pripomočkov, ki jih danes opisujem, je narava voljo je vsakomur in je zastonj.

Menim, da so najbolj preproste stvari najboljše, zato vas od vseh današnjih nasvetov spodbujam, da začnete vzpostavljati stik z naravo, ker boste posledično začeli vzpostavljati stik sami s sabo. Torej, pojdite na sprehod, brez telefonov, opazujte drevesa, začutite zrak, ki ga dihate, opazujte okolico. Med tem pa začnite opazovati tudi svoj dih. Če vas zajame želja po hopsanju, po teku ali samo, da ste prisotni in opazujete, si namenite tisto, kar čutite v svojem telesu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.