Uredništvo | 24. 11. 2023, 15:02

Strokovnjaki svarijo: priljubljen napitek, ki topi kilograme, krepi imunski sistem in varuje srce (ni za vsakogar)

Profimedia

Jogurt je zelo priljubljeno živilo, a strokovnjaki opozarjajo, da ni za vsakogar. 

Ljudje že več sto let pijejo jogurt, saj je znano, da ima veliko dobrih lastnosti. Je zelo hranljiv, zmanjšuje tveganje za srčne bolezni in osteoporozo ter pomaga pri hujšanju. Vendar pa jogurt ni za vsakogar.

Bogat je s hranljivimi snovmi

Jogurt vsebuje skoraj vsa hranila, ki jih telo potrebuje, kot je kalcij, mineral, ki je potreben za zdrave zobe in kosti. Samo ena skodelica navadnega jogurta zagotavlja 49 odstotkov dnevnih potreb po kalciju. Prav tako je bogat tudi z vitamini B, zlasti vitaminom B12 in riboflavinom, ki ščitijo pred boleznimi srca in nekaterimi drugimi boleznimi. Ena skodelica zagotavlja tudi 28 odstotkov dnevnega vnosa fosforja, 10 odstotkov magnezija in 12 odstotkov kalija. Ti minerali so bistveni za uravnavanje krvnega tlaka, pomagajo pir presnovi in ohranjajo zdravje kosti.

Jogurt ni za vsakogar.

Jogurt ni za vsakogar.

Profimedia

Odličen vir beljakovin

Vemo, da so beljakovine zelo pomembne za naše telo, zato je dobro jesti čim več živil, ki so bogate s proteini. Zadosten vnos beljakovin je pomemben tudi za uravnavanje apetita, saj povečuje proizvodnjo hormonov, ki dajejo znake sitosti. Jogurt lahko pomaga tudi zmanjšati skupno število kalorij, ki jih zaužijete, kar je zagotovo koristno za nadzor telesne teže. V študiji iz leta 2014 so bili udeleženci, ki so pili jogurt, manj lačni in so med večerjo zaužili 100 manj kalorij kot tisti, ki so uživali hrano z manj beljakovinami in enakimi kalorijami.

Blagodejno vpliva na prebavo

Jogurt vsebuje žive bakterije oziroma tako imenovane probiotike, zato blagodejno vpliva na zdravje črevesja. Številne raziskave so pokazale, da nekateri probiotiki v jogurtu, kot so bifidobakterije in laktobacili, zmanjšujejo neprijetne simptome sindroma razdražljivega črevesja. Prav tako pa naj bi pomagali pri driski in zaprtju, k nastaneta kot posledica uporabe antibiotikov.

Jogurt zelo blagodejno vpliva na prebavo.

Jogurt zelo blagodejno vpliva na prebavo.

Profimedia

Krepi imunski sistem

Če redno pijete jogurt, še posebej tistega, ki vsebuje probiotike, boste okrepili imunski sistem in zmanjšali tveganje za okužbo, navaja Zadovoljna.rs. Znano je, da probiotiki potencialno zmanjšajo vnetje in lajšajo simptome prehlada. K temu pripomorejo magnezij, selen in cink, za telo pomembni minerali, ki jih vsebuje jogurt.

Jogurt za zdravje srca

Nekatere raziskave kažejo, da vnos nasičenih maščob iz polnomastnih mlečnih izdelkov poveča HDL (dober) holesterol, ki ščiti srce. Druge študije so pokazale, da vnos jogurta zmanjšuje bolezni srca. Poleg tega lahko mlečni izdelki, kot je jogurt, pomagajo zmanjšati visok krvni tlak, ki je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca.

Fantastično za hujšanje

Veliko raziskav je razkrilo, da je uživanje jogurta povezano z manjšo telesno težo, nižjim odstotkom telesne maščobe in obsegom pasu. Zdaj se jogurt med drugim šteje za zaveznika pri razpadanju zaradi višje vsebnosti hranil v primerjavi z razmeroma nizko vsebnostjo kalorij.