Uredništvo | 15. 9. 2023, 16:01

Nevarne kemikalije: kako plastične posode za hrano ogrožajo vaše zdravje?

Profimedia

Zakaj bi se morali izogibati plastičnim posodam za hrano?

Plastične posode so v gospodinjstvu zelo pogosto v uporabi, predvsem za shranjevanje hrane. Poleg tega, da so relativno poceni, pa so tudi enostavne za uporabo, pomivamo jih v pomivalnem stroju, prav tako pa so varne za uporabo v mikrovalovni pečici. A vseeno le niso tako nedolžne, kot se zdi. Povzročajo namreč številna tveganja za zdravje in okolje.

Uporaba plastike je najbolj tvegana za otroke.

Uporaba plastike je najbolj tvegana za otroke.

Profimedia

Bisfenol A – BPA

Znana kemikalija, ki se uporablja pri proizvodnji plastike, je BPA ali bisfenol A. Nedavna raziskava Univerze v Pensilvaniji je BPA povezala s številnimi zdravstvenimi težavami, kot so poškodbe jeter, debelost, sladkorna bolezen, neplodnost in celo več vrst raka.

Ameriško ministrstvo za zdravje (Health & Human Services) opozarja, da je uporaba plastike, ki vsebuje BPA, najbolj tvegana za otroke in novorojenčke.

V mikrovalovni pečici se lahko stopijo

Nekatere plastične posode za hrano niso primerne za pogrevanje v mikrovalovni pečici, takšne posode se lahko namreč stopijo in poškodujejo, če so izpostavljene vročini. Poleg tega pa lahko škodljive kemikalije pridejo v našo hrano, če jo segrevamo v plastični posodi, ki ni primerna za mikrovalovno pečico. Da je prišlo do kemične spremembe v plastiki, lahko pokaže sprememba barve posode, navaja portal Kreni zdravo.

Kopičijo se bakterije

Nekatere plastične posode za hrano je zaradi oblike težko natančno umiti, zato so idealne za kopičenje bakterij. Strokovnjaki priporočajo uporabo širokih plastičnih posod, ki jih je enostavno pomiti. Še boljša rešitev pa je, da se plastičnim posodam za hrano popolnoma izognete in jo nadomestite s stekleno ali kovinsko posodo.

Vpliv na okolje

Plastika po uporabi konča na smetišču na odlagališčih, kjer čaka na reciklažo. Po nekaterih podatkih so leta 2008 gospodinjstva v ZDA zavrgla 13 milijonov ton plastike, od tega je bilo recikliranih samo 6,8 odstotka plastike, navaja hrvaški medij.

Nevarne kemikalije iz plastične posode se lahko pojavijo tudi v hrani.

Nevarne kemikalije iz plastične posode se lahko pojavijo tudi v hrani.

Profimedia

Kemikalije v hrani

Izpostavljanje plastičnih posod višjim temperaturam, kot je vrela voda ali pomivalni stroj, lahko povzroči, da se potencialno nevarne kemikalije iz plastike raztopijo v hrani. Sem spada tudi prej omenjena kemikalija BPA. Zato strokovnjaki pomivanje plastičnih posod v vreli vodi ali pomivalnem stroju, odsvetujejo. Razen tiste embalaže, za katero je izrecno navedeno, da so varne pred visokimi temperaturami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.