29. 4. 2022, 10:51 | Vir: STA

Strokovnjaki zaradi nove bolezni vse bolj zaskrbljeni

Profimedia

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je izrazil zaskrbljenost za javno zdravje.

Hudi primeri hepatitisa neznanega izvora pri majhnih otrocih so zaskrbljujoč dogodek za javno zdravje, je sporočil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Tveganja za evropske otroke ni mogoče natančno oceniti, saj dokazi o prenosu med ljudmi niso jasni, primeri v Evropski uniji pa so sporadični in z nejasnim trendom, je dodal ECDC. Vendar je zaradi neznanih vzrokov bolezni in morebitne resnosti povzročene bolezni sporočil, da izbruh "predstavlja zaskrbljujoč dogodek na področju javnega zdravja".

Po podatkih ECDC je bilo od konca marca po vsem svetu zabeleženih 191 primerov hepatitisa, od tega večina v Evropi.

Pri nekaterih otrocih je prišlo do odpovedi jeter, v 17 primerih je bila potrebna presaditev, doslej pa je umrl najmanj en otrok, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Vzrok ni znan.

Dve tretjini vseh primerov skrivnostnega hepatitisa so od začetka aprila odkrili v Veliki Britaniji. Preostanek primerov je razdeljen med več evropskih držav od Norveške do Romunije, potrdili so ga tudi v ZDA, Izraelu in na Japonskem.

V Sloveniji pri enem otroku sumijo, da bi lahko imel hepatitis neznanega izvora.

Večina okuženih otrok je bila mlajša od deset let, veliko pa jih je bilo mlajših od pet let. Nobeden od njih ni imel drugih zdravstvenih težav. WHO je priporočila izboljšanje nadzora in higienskih praks, da bi preprečili širjenje primerov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.