N. V. | 10. 2. 2024, 08:00

Pogosto zehanje, napenjanje in mrzle noge: simptomi, ki kažejo na to (resno) bolezen!

Profimedia

Raziskave so pokazale, da je le tretjina prebivalstva sposobna pravočasno prepoznati simptome, ki kažejo na to stanje in začeti zdravljenje.

Gre za tesnobo. Tesnoba je čustveno stanje, ki ga zaznamuje občutek nelagodja, napetosti, strahu ali skrbi. Posamezniki s tesnobo pogosto doživljajo pretirano aktivacijo telesa in uma ter imajo težave pri obvladovanju vsakodnevnih situacij.

Simptomi, ki kažejo, da imate tesnobo, so:

  • vaše noge in roke so večinoma hladne. Ko se soočate s stresom ali tesnobo, se lahko aktivira odziv "boj ali beg" (fight or flight), ki povzroči zoženje krvnih žil v okončinah. To je telesna reakcija, ki je namenjena preusmerjanju krvi v vitalne organe, kot sta srce in možgani, za povečanje pripravljenosti na morebitno nevarnost. Z zožitvijo žil v rokah in nogah se pretok krvi v te okončine zmanjša, kar lahko povzroči občutek hladnosti. Ta fiziološki odziv je del evolucijske prilagoditve telesa za hitrejšo mobilizacijo v nevarnih situacijah.
  • Imate težave pri požiranju, zdi se vam, da nimate dovolj kisika in pogosto zehate. Pri stresu in tesnobi se poveča sproščanje adrenalina, ki lahko vpliva na dihalne poti in povzroči občutek zadušitve ali težave pri požiranju. Pogosto zehanje je lahko poskus telesa, da poveča vnos kisika in zmanjša občutek zadušitve.
  • Imate težave z napenjanjem. Stresni odziv zavira aktivnost parasimpatičnega živčnega sistema, ki je odgovoren za sproščanje in normalno delovanje prebavnega sistema.

Če opazite katerega od teh simptomov, se posvetujte z zdravnikom, da bo lahko pravočasno postavil diagnozo in predpisal zdravljenje. Obstaja pa tudi nekaj stvari, ki jih lahko v boju proti tesnobi poskusite sami.

Boj proti tesnobi

Kronično visoka stopnja stresa negativno vpliva na zdravje in delovanje celotnega organizma. Včasih se sliši lažje, kot je, a res se lahko sprostite hitro in na preproste načine.

Sprostite se z lovorovim listom!

Že v starih časih so Grki prepoznali zdravilne lastnosti lovorja, zato so ga uporabljali v zdravilstvu. Nenavaden vonj lovorja na nas deluje neverjetno pomirjujoče, smo poročali. Pomaga tudi pri nespečnosti.

Poleg tega, da pomirja, ima močne protivnetne lastnosti. Uspešen je v boju proti epilepsiji, razbremenjuje pa tudi dihalne poti. Prav tako znižuje visok krvni tlak in pomaga nadzorovati holesterol.

Profimedia

Lovorjev list lahko uživate na več načinov, lahko ga uživate v jedeh, lahko pa ga zgolj skuhate v vreli vodi – po vrenju se bo dim postopoma razširil po prostoru, kar vas bo sprostilo!

Sprostite se z jogo!

Sproščujoči položaji vas bodo rešili nespečnosti, znatno izboljšali vaš spanec in uravnali dihanje. Izvajanje joge aktivira parasimpatični živčni sistem, pomaga pri zatiranju stresa in prispeva k sprostitvi.

Ti trije položaji so za vsakogar, tudi za tiste, ki še nikoli niste vadili joge. Vse kar potrebujete je vaša blazina. Preden začnete, naredite deset vdihov in izdihov.

1. Noge na steni (Viparita Karani)

Lezite na hrbet na blazino, noge dvignite proti stropu.. Roke ostanejo ob telesu, dlani obrnjene navzgor. Tako pride v naše telo skupaj z dihanjem obnovitvena energija.

Profimedia

Pomembno je, da globoko dihate. Ostanite v tem položaju od 2 do 3 minute. Ko želite izstopiti iz te drže, počasi pokrčite kolena in jih premaknite na eno stran. Ta poza je idealna za tiste, ki veliko časa preživijo na nogah. Izboljša krvni obtok. Rezultat boste občutili takoj.

2. Podplati in kolena skupaj (Supta Baddha Konasana)

Hrbet položite na blazino. Postavite podplate skupaj, kolena premaknite na različne strani. Roke iztegnite ob telesu. Ostanite v tem položaju 3 minute. Ne pozabite dihati globoko in enakomerno.

Instagram/Liberté Chan

3. Poza trupla (Savasana)

Še zadnja poza, preden brezskrbno zaspite. Še vedno ste na hrbtu. Noge imejte v širini ramen, roke ob telesu, dlani navzgor. Dihajte prosto in globoko. Naj vam misli begajo. Ostanite v tem položaju od 3 do 5 minut.

Profimedia

Popijte skodelico zelenega čaja

Zeleni čaj je odličen vir L-teanina, spojine, ki zmanjšuje raven stresa in spodbuja sprostitev. Zeleni čaj je boljša izbira kot kava, saj vsebuje kofein, vendar v veliko nižji ravni.

Profimedia

Pojejte malo čokolade ali medu

Izberite temno čokolado, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava. Raziskave so pokazale, da temna čokolada znižuje raven stresnih hormonov in uravnava metabolizem.

Profimedia

Če čutite željo po sladkem, lahko pojeste tudi malo medu, ki ima močan protivnetni učinek, izboljšuje razpoloženje in lajša tesnobo.

Meditirajte

Ni vam treba iti v naravo, da bi izkusili neverjetne prednosti meditacije. Pet minut preživetih v tišini in miru je vse, kar potrebujete za sprostitev.

Profimedia

Osredotočite se na svoje dihanje, roke in noge. Globoko in počasno dihanje je včasih vse, kar potrebujete za lajšanje tesnobe, skrbi in izboljšanje razpoloženja. Pozitiven učinek meditacije boste občutili zelo hitro.

Odštevajte

Ko začutite, da vas preganja na stotine negativnih in motečih misli, začnite šteti nazaj. Tako se boste sprostili in vsaj za trenutek pozabili na vse težave, ki vas pestijo.

Zaprite oči

Vzemite si kratek odmor, zaprite oči in poskusite ne razmišljati o ničemer. Zapiranje oči za kratek čas je odličen način za sprostitev in koncentracijo.

Zmasirajte roko

Masaža rok je odlična za ljudi, ki cele dneve preživijo pred računalnikom. V rokah se kopiči visoka stopnja napetosti. Nanesite kremo na roke in jih dobro vmasirajte.

Profimedia

Zmočite zapestja s hladno vodo

Če ste pod stresom, namočite zapestja v hladno vodo. Zmočite tudi del za ušesi, saj je tam kompleks krvnih žil, tako da s hlajenjem teh delov neposredno vplivate na delo celega telesa.

Spremenite okolje

Izkoristite vsako priložnost, da preživite čas na prostem. Naravna svetloba dela čudeže za razpoloženje in raven stresa. Hodite 5 minut in opazili boste, da ste se začeli sproščati takoj, ko ste prišli na svež zrak.

Poglejte skozi okno

Ko je vse utrujajoče in ste pod velikim stresom, si vzemite čas, poglejte skozi okno in opazujte, kaj se dogaja.

Crkljajte se s hišnim ljubljenčkom

Malo crkljanja z vašim ljubljenčkom dvigne raven hormonov sreče, izboljša razpoloženje, uravnava srčni utrip in povrne samozavest.

Profimedia