N. V. | 12. 8. 2022, 07:46

Zaradi priljubljenega prehranskega dopolnila umrla dva otroka

Profimedia/fotomontaža
Zaradi priljubljenega prehranskega dopolnila umrla dva otroka (foto: Profimedia/fotomontaža)

Po tem dopolnilu posega vedno več oseb, neutemeljeno ga uporabljajo tudi v previsokih odmerkih.

Uporaba melatonina narašča, še bolj pa je zaskrbljujoče, da številni uporabljajo odmerke višje od pet miligramov, zaradi česar so ravni melatonina v telesu mnogo višje od najvišjih koncentracij, ki se naravno pojavljajo ponoči, razkriva analiza, ki so jo opravili v ameriškem raziskovalnem centru National Health and Nutrition Examination Surveyizsledke pa povzema portal Med.Over.Net.

Melatonin

Melatonin je hormon, ki ga možgani proizvajajo kot odziv na temo. Pomaga pri določanju časa cirkadianih ritmov in pri spanju.

Profimedia

Melatoninska prehranska dopolnila so lahko izdelana iz živali ali mikroorganizmov, najpogosteje pa so narejena sintetično. Spodnje informacije se nanašajo na prehranska dopolnila z melatoninom.

Ljudje imajo radi hitre rešitve

V zadnjih časih ima vse več odraslih in otrok težave s spanjem, k temu pa je dodatno prispevala še epidemija covida.

Melatonin se zdi kot hitra rešitev, ljudje pa imajo take radi.

Strokovnjake skrbijo zapleti, ki se lahko pojavijo, če uporabniki jemljejo melatonin brez zdravniškega nadzora, še posebej v visokih odmerkih in dalj časa.

Raziskava navaja, da za zdravljenje motenj cirkadianega ritma zadostuje melatonin v odmerku 0,5 miligrama, kar je precej manj, kot je vsebnost številnih prehranskih dopolnil po svetu, ki so ljudem dostopni brez recepta.

Trg prehranskih dopolnil je slabo reguliran

V Kanadi opravljena raziskava je pokazala, da je bila v enem prehranskem dopolnilu vsebnost melatonina za 478 odstotkov višja, kot je bila navedena na embalaži. Osem od 31 dopolnil z melatoninom pa je vsebovalo tudi klinično pomembne odmerke serotonina.

Na splošno varna, vendar …

Prehranska dopolnila z melatoninom so splošno varna, kot že omenjeno, pa niso povsem brez tveganj. Možni neželeni učinki so glavobol, izčrpanost, omotica in zaspanost čez dan. Pri višjih odmerkih je več možnosti tudi za neželene učinke.

Zgovorni so tudi podatki zastrupitev z melatoninom med otroki: med leti 2012 in 2021 je ameriški center za zastrupitve obravnaval 260.435 klicev zaradi otrok, ki so zaužili melatonin.

Večina otrok je asimptomatsko okrevala doma, 4097 je bilo hospitaliziranih, 287 jih je potrebovalo intenzivno nego, pet jih je potrebovalo mehansko ventilacijo, dva sta umrla.

Alarmantno stanje

Glede na podatke raziskave pred letom 2005 ljudje niso posegali po dopolnilih z melatoninom v odmerkih višjih od pet miligramov, leta 2018 je tak odmerek uporabljala vsaka osma oseba.

Stanje je nekoliko alarmantno, meni vodilna avtorica analize Naima Covassin. "Večina dojema melatonin kot povsem varno dopolnilo, ker je naravno. Vendar to še ne pomeni, da je popolnoma neškodljivo in da nima pomembnih psiholoških učinkov," opozarja Covassinova.

S tem se strinja tudi Judith Owens, direktorica centra za motnje spanja pri otrocih v pediatrični bolnišnici v Bostonu in profesorica nevrologije na Harvardu, ki pravi, da je uporaba melatonina ušla izpod nadzora – uživa ga vse več otrok. Včasih ga otrokom, ki imajo težave s spanjem, brez posveta z zdravnikom dajo starši, včasih pa ga priporoči pediater.

Obravnava motenj spanja

Za nespečnost pri otrocih in odraslih strokovnjaki najbolj priporočajo kognitivno vedenjsko terapijo, zelo pomembna je tudi higiena spanja – ista večerna rutina in odhod v posteljo ob istem času.

Profimedia

Melatonin pa se glede na raziskave učinkovito uporablja predvsem pri osebah, ki delajo nočno izmensko delo, in za zmanjšanje nevšečnosti na potovanju zaradi časovnega zamika.

Varna uporaba melatonina

Pomemben vpliv na fiziološke funkcije se doseže z odmerki 0,5 miligrama melatonina ali več, zato izdelki s temi odmerki glede na sestavo ustrezajo definiciji zdravila.

Pri odmerkih 0,5 miligrama se raven v telesu dvigne nad fiziološko, zato so varnostna tveganja bolj izražena, večja je tudi možnost za nastanek neželenih učinkov.

Tudi pri odmerkih, nižjih od 0,5 miligrama, lahko jemanje prehanskega dopolnila z melatoninom vpliva na spanje in cirkadiani ritem, zato je treba upoštevati naslednja navodila Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke.

  • Jemlje naj se v skladu z naravnim cirkadianim (dnevno-nočnim) ritmom – ko se že stemni, čim bliže običajnemu času spanja.
  • Ker ni zadostnih podatkov o varnosti pri dolgotrajnem jemanju melatonina, se svetuje le občasna uporaba.
  • Ker lahko melatonin tudi dan po uporabi povzroči zaspanost in utrujenost, naj tisti, ki to občutijo, ne vozijo ali izvajajo opravil, pri katerih je potrebna pozornost in bi zaspanost lahko pomenila varnostno težavo.
  • Melatonin se odsvetuje ljudem, ki imajo kakršnokoli vnetno ali avtoimunsko bolezen, epilepsijo, astmo, motnje razpoloženja in osebnostne motnje, ter nosečnicam, doječim materam, otrokom in mladostnikom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.