Uredništvo | 28. 4. 2024, 11:01

Indijska vlada prepovedala kar 23 nevarnih pasem psov

Profimedia

Zaradi čedalje pogostejših napadov je Indija zelo rigorozno pristopila k reševanju problematike agresivnih psov. Številne pasme je namreč prepovedala. Preberite, katere. 

Da bi v Indiji povečali stopnjo odgovornega pasjega lastništva, so po mnenju številnih sprejeli sporne ukrepe. Na seznam prepovedanih pasem so jih uvrstili več kot 20, tudi križance teh psov, gre pa za pasme, ki niso samo agresivne, ampak je njihov ugriz lahko za človeka tudi življenjsko ogrožajoč.

Vsi lastniki spodaj naštetih pasem bodo morali svoje pse sterilizirati in kastrirati, da razmnoževanje ne bo mogoče. Prav tako teh pasem ne bo mogoče več uvažati, vzrejati in prodajati. Nekateri so dejanje poimenovali 'novi indijski kastni sistem'. 

Pasma rotvajler je na vseh lestvicah nevarnih psov.

Pasma rotvajler je na vseh lestvicah nevarnih psov.

Profimedia

Za katere pasme gre?

Pitbul terier, tosa inu, ameriški staffordshire terier, brazilska fila, argentinska doga, ameriški buldog, južnoafriški mastif (boerboel), kangal, srednjeazijski ovčar, kavkaški ovčar, južnoruski ovčar, tornjak, akita, mastifi, rotvajler, terierji, rodezijski grebenar, volčjaki, cane corso, kanarska doga, akbaš, moskovski ovčar in bandog. 

To pa sploh ni prvi primer, da so določeno pasmo v določeni državi prepovedali. Pred časom smo pisali o tem, da so v Veliki Britaniji po kar nekaj napadih prepovedali pasmo ameriški bully XL. Tudi v tem primeru bodo lastniki lahko svoje pse obdržali pod določenimi pogoji: sterilizacija/kastracija in nagobčnik.

Prihodnost brahicefaličnih pasem je vprašljiva.

Prihodnost brahicefaličnih pasem je vprašljiva.

Profimedia

Določenim pasmam pa se obeta prepoved zato, ker jih je človek z ekstremno vzrejo pripeljal na rob preživetja. Veterinarji so že pred časom svarili: "Ne kupujte več pasme, kot je mops."  Predvsem gre za brahicefalične pasme, katerih glavna zdravstvena težava je brahicefalični sindrom.

Mednje spada tudi pasma angleški buldog, ki jih je ekstremna vzreja pripeljala do točke, ko se veliko predstavnikov fizično med seboj ni več sposobno pariti na naraven način.